Connect with us

Tíz éves a GSM Svájcban

Kütyük

Tíz éves a GSM Svájcban

Svájcban a GSM (Global System for Mobile Communications) telefonálás a napokban, konkrétan március 1-én ünnepelte immár tizedik születésnapját.

Kereken tíz évvel ezelőtt az akkor még Telecom PTT nevezetű (ma Swisscom Mobile) szolgáltató indította be a kis ország első GSM hálózatát, a 079-es előhívó számmal rendelkező Natel D-t. A 900 MHz-es frekvencián működő szolgáltatást az alacsony lefedettség miatt a kezdetekben csak a nagyvárosokban, illetve a forgalmasabb autópályákon lehetett igénybe venni.

Az első komolyabb fejlesztésre 1995-ben került sor, ugyanis az ekkorra már jelentősen nagyobb lefedettségű GSM hálózaton belül megkezdte működését a Telecom PTT első SMS (Short Messaging Service) szolgáltatása, mely azóta természetesen óriási karriert befutva nem kis nyereséget termelt a szolgáltató számára. 1996-ban a Telecom PTT piacra dobta első prepaid, vagyis havidíj mentes csomagjait, Natel Easy néven. A következő esztendőben a szolgáltató GSM 900-as hálózata Genfben, Zürichben és Baselben GSM 1800-as hálózatokkal egészült ki, ily módon pedig létrejött Svájc első kétsávos mobiltelefonos hálózata. 1997 novembere fontos dátum volt a szolgáltató történetében, ugyanis ekkor regisztrálták a havidíjas Natel D szolgáltatás egymilliomodik előfizetőjét.

A közelmúltat tekintve a szolgáltató 2001-ben indította be első HSCSD (High Speed Circuit Switched Data) szolgáltatását, mely minden korábbinál nagyobb adatátviteli sebességgel kecsegtetett az előfizetők számára. Ezt követően 2002 februárjában debütált a Natel D hálózaton belül az első GPRS (General Packet Radio Service) szolgáltatás, júniusban pedig elküldték a hálózaton keresztül az első MMS-t (Multimedia Messaging Service). Jelenleg egyébként mintegy 5,5 millió aktív mobiltelefon használó van Svájcban, az ország GSM lefedettsége pedig meghaladja a 99 százalékot.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom