Connect with us

technokrata

3 és félmillió forintos büntetés MP3 letöltésért

Kütyük

3 és félmillió forintos büntetés MP3 letöltésért

A 24 éves norvég fiatalembert azért büntették meg ilyen nagy pénzbírsággal, mert olyan website-ot üzemeltetett, ahonnan ingyenesen lehetett letölteni MP3 állományokat.

Norvégiában ez volt az első eset, hogy valakit elítéltek amiatt, mert illegálisan letölthető zenét tett közzé. A régen még az Olimpiának is helyet adó Lillehammerben ülésező bíróság törvénysértésért ítélte el a 24 éves Frank Bruvikot. Bruvik bűne az volt, hogy a Napster.com-hoz hasonló oldalt készített, s így bárki számára lehetővé tette, hogy onnan jogdíj megfizetése nélkül zenét töltsön le.

A Nemzetközi Fonográfiai Szervezet (International Federation of the Phonographic Industry – IFPI) igazgatója, Saemund Fisvik szerint ez igen fontos győzelem volt a zeneipar számára. Az IFPI által beperelt Bruvikot ráadásul nem csak ez a szervezet, hanem (többek közt) az EMI, a BMG, a Sony Music és a Universal Music is célkeresztbe vette.

Az ítélet szerint a fiatalember 100 ezer korona (körülbelül három és fél millió forintnak megfelelő összeg) megfizetésével tartozik. Ez az ügy persze csak apró halacska abban a hatalmas tengerben, melyet Norvégia jelent: körülbelül 60-100 millió dal cserél minden évben illegálisan gazdát az Internetnek köszönhetően a skandináv országban.

Az ítélet ellen a védelem fellebbezést nyújt be.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle