Connect with us

technokrata

A GPRS még hosszú ideig elég is lesz…

Kütyük

A GPRS még hosszú ideig elég is lesz…

…vagy mégsem? Már sok hasonló állítás megdőlt… (1981- Bill Gates, Microsoft: „640 Kbyte memória mindenki számára elegendő kell, hogy legyen”)

A GPRS sikere

A GPRS azt mondhatjuk, mára már beivódott a köztudatba. Az emberek tudják mi az, nagyon sokan használják is. Azonban a GPRS sikere felvet egy kérdést: miért kéne foglalkozni egyáltalán a 3G-vel, amikor alig-alig van némi különbség köztük?

A 3G adatsebessége ugyan magasabb, mint a 2.5G (GPRS) rendszereké, ugyanakkor fontos kiemelni, hogy ezt „érezni” már nemigen lehet. A GPRS sebessége a mobil alkalmazások 99%-ának még sok is, és ez várhatóan nem fog megváltozni az elkövetkezendő években sem.

Egy átlagos GPRS rendszer esetében a felhasználó 30-35 kbps-os sebességgel tud forgalmazni. Ez korántsem nevezhető rossznak, különösen, ha megnézzük a GSM 9,6 kbps-os sebességét, vagy a roppant népszerű 56K-s modemek 40-50 kbps-os csúcssebességét.

Előre lemondani róla?

Természetesen előre kijelenteni, hogy a GPRS sebessége még hosszú ideig elég lesz kissé botor dolog, hiszen a történelemben már sokszor bukott meg hasonló állítás:

1943, Thomas Watson, IBM: “Talán ha öt számítógépre szükség van az egész világban”
1977, Kenneth Olsen Pres. Digital Equipment “Az egyéni felhasználóknak semmi szükségük otthon számítógépre”
1981, Bill Gates, Microsoft: „640 Kbyte memória mindenki számára elegendő kell, hogy legyen”
ami a fentieknél is érdekesebb:
1899, Charles H. Duell, az USA Szabadalmi Hivatala, „Amit lehetett, azt már feltalálták”.
Ugyanebben az időben Duell indítványozta a Szabadalmi Hivatal bezárását, miután arra többé már nem volt szükség.

Mégsem kell annyira aggódni

Ha megnézzük a dél koreai CDMA 1x-es hálózatot, azt láthatjuk, hogy a felhasználók a rendelkezésre álló 70-80 kbps sebességen is már egészen más típusú alkalmazásokat használhatnak, mint a 30-35 kbps-ot használó európaiak.

A GPRS remek rendszer egészen addig, amíg nem akarunk az e-mail-ekhez nagyméretű csatolmányokat mellékelni, nem akarunk videót nézni mobilon. Azon nyomban, mihelyt ezek is elvárt szolgáltatássá lépnek elő, a GPRS alkalmatlannak bizonyul. Szakemberek úgy vélik, hogy a GPRS rendszerek remekek arra, hogy felkészítsék az embereket a 3G bevezetésére.

Ugyan a szolgáltatók nagyon tartanak a 3G rendszerek bukásától, gondolniuk kellene arra is, mikor a modemeket felváltották az ADSL, vagy még gyorsabb Internet-elérések. Habár garancia semmire sincsen, a koreai példánál maradva: a jelenleg használatos 2.5G rendszerrel az egy főre eső bevétel (ARPU) háromszor magasabb, mint az a 2G rendszerek idején volt!Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek