Connect with us

technokrata

„A mobiltelefonálás súlyosan károsíthatja az Ön egészségét”…

Kütyük

„A mobiltelefonálás súlyosan károsíthatja az Ön egészségét”…

…szerepelhet majd a telefonok oldalán egy új brit előírás szerint.

A jövőben gyártott illetve forgalomba hozott mobiltelefonokat esetleges egészségkárosító hatásukról szóló jelzésekkel kell majd ellátni, egy új brit törvény szerint.

Habár a hazai piacon eladott telefonokon el kell helyezni az ilyen feliratokat, az exportra szánt modelleken természetesen nem kell szerepelni semmiféle kiírásnak. A rendelkezés tehát egyelőre csak a Nagy Britanniában eladott készülékekre vonatkozik.

Ez a rendelkezés nagy valószínűséggel sok pártfogóra fog találni más országokban is, és várható, hogy hamarosan több más állam is kötelezővé teszi majd a hasonló feliratok elhelyezését a mobilkészülékeken.

A mobilokon elhelyezendő „fenyegetés” korántsem lesz annyira súlyos, mint azt a cigarettákon lehet látni (1999. XLII. törvény: „A dohányzás súlyosan károsítja az egészséget!”, 36/1996. (XII.11.) FM-NM-IKIM együttes rendelete: „A terhes nők dohányzása árt a babának.”).

Hogy mit is akarnak elérni vele pontosan, azt némileg homály fedi: célként azt tűzték ki, hogy a feliratok hatására a mobiltelefonáló sokkal elővigyázatosabb legyen, habár hogy ezt hogyan lehet megvalósítani, arról a szabály kitalálói nem rendelkeztek.

A mobiltelefonok lehetséges káros hatását már nagyon régóta kutatják, de egyelőre még nem találtak semmilyen bizonyítékot se pro, se kontra. A kutatók ennek ellenére úgy tartják, hogy a telefonok sugárzásának hatásai leginkább a gyermekekre lehetnek (ha egyáltalán azok) veszélyesek.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák