Connect with us

technokrata

Mi lesz veled Internet?

Kütyük

Mi lesz veled Internet?

A TNS Hungary legújabb kutatása alapján nem túl rózsásak kilátások a magyar internetezés jelenét és közeljövőjét tekintve.

A személyi számítógépek magas ára illetve a lakossági PC penetráció alacsony szintje kevéssé okolhatók az Internet-penetráció alacsony szintjéért. Egyre több a háztartásokba beáramló, Internet használatára elvileg alkalmas személyi számítógép, mégis kinyílni látszik az olló: az otthoni PC-k számának növekedését nem követi az Internet-használat.

A Matáv áprilisi kedvezménymegvonása – annak ellenére, hogy helyettesítő termékkel hamarosan mind az Axelero, mind a versenytársak megjelentek a piacon – olyan változásokat hozott az Internet-elérések terén, amelyet a piac még máig sem tudott kiheverni. Az Internet-penetráció szeptemberig nem állt vissza a márciusi szintre.

Mind az Axelero/Matáv, mind a V-net/Vivendi aktív kommunikációval próbálta ellensúlyozni a kedvezőtlen folyamatokat, ezek javítottak is a szolgáltatók ismertségén, de érdemileg nem változtattak az Internet-penetráció kedvezőtlen tendenciáin.

Az Internet megtorpanása a kutatást végzők véleménye szerint leginkább a potenciális felhasználók fejében bekövetkezett változásnak tudható be: az Internet már nem az egyik legígéretesebb kommunikációs technológia, sokkal inkább egy kirekesztő médium. Az Internetet nem használók egyre inkább ellenállással viseltetnek felé, nem érzik szükségét a használatának, nem érdekli őket, vagy éppen ellenzik az Internetet, míg az anyagi lehetőségek és a PC elérés említése ellenérvként egyáltalán nem nőtt az elmúlt időszakban.

Módszertan

A kutatáshoz az adatokat heti rendszerességgel végzett adatfelvétel biztosítja, amely reprezentálja a 15 évnél idősebb lakosság véleményét. A TNS Hungary esetében 2002. első kilenc hónapja alatt mindez több mint 19 000 megkérdezettet jelent. A magas elemszám, valamint a heti szinten végzett adatfelvétel az adatok igen magas fokú megbízhatóságát eredményezi.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle