Connect with us

technokrata

Az Internet-szolgáltatók szedjenek külön díjat a zenecserélésért!?

Kütyük

Az Internet-szolgáltatók szedjenek külön díjat a zenecserélésért!?

Ezzel a szlogennel ültek le az elmúlt héten tárgyalni Franciaországban a zeneipar óriásainak képviselői. Szerintük ugyanis kivitelezhető, sőt mi több, indokolt lenne, hogy az Internet-szolgáltatók extra díjat számoljanak fel az ingyenes file-cserélésért.

Cannes-ban, Franciaországban ültek össze a múlt hétvégén a zeneipar moguljai. Az évek óta tartó trend – a CD-k értékesítésének folyamatos csökkenése – várhatóan 2003-ban is folytatódni fog, melynek legfőbb okaként az online kalózkodást jelölték meg. Kijelentették, hogy eljött az idő: a probléma gyökerénél kell kezelni a megoldást. Az Internet-szolgáltatókra hárítanák a feladatot, mely szerint külön pénzt kellene beszedni azon ügyfelektől, akik zene-cserélésre (is) használják Internet-kapcsolatukat.

Itt azért álljunk meg egy pillanatra! Az csak egyik érdekes momentum, hogy a bevétel csökkenésének (szinte) egyedüli okát a kalózkodásban látják. A nem ritkán igénytelen dalokkal is megtömött albumok megvásárlásától nemcsak az igen borsos ár tántorítja el a zenekedvelőt, hanem az a tény is, hogy a másolásvédelmeknek ˝köszönhetően˝ egyre több korong használhatatlanná válik, ha nem asztali lejátszóban szeretné meghallgatni tulajdonosa. Azaz eleve feltételezik a vevőről, hogy ő mindenképpen illegális másolgatásra adja a fejét.

A másik, érdekes kérdést felvető probléma, hogy vajon attól legálissá válik-e az Interneten keresztül folytatott MP3 csere, mert a szolgáltató díjat szed be érte? Egyúttal legalizálódnak a korábban letöltött dalok is, vagy bizonyítani kell minden egyes állományról, hogy azt mikor töltötték le?

Hillary Rosen, a Recording Industry Association of America, azaz az RIAA vezérigazgatója elmondta, hogy az ügyben számítanak a szolgáltatók egyetértésére és együttműködésére. Úgy fogalmazott, hogy a szélessávú Internet-hozzáférések növekedése (közel) egyenes arányban van a file-cserélés elszaporodásának ütemével – ezzel burkoltan az ISP-k felelősségét is kimondta.

Szerencsére nem mindenki hibbant meg – Mario Mariani, Európa harmadik legnagyobb Internet-szolgáltatójának, a Tiscalinak vezérigazgatója lehetetlennek nyilvánította a feladatot, egyúttal elutasította annak megvalósítását. Kijelentette, hogy a teljes forgalom 30 és 60 százalék között ingadozó hányadát kitevő peer to peer hálózatokon zajló file-cserélés ellenőrzése technikailag lehetetlen.

A találkozó folyamán került egyébként bemutatásra a Microsoft új másolásvédelmi technológiája is.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek