Connect with us

technokrata

Az állandó harc folytatódik: nyílt forráskódú rendszerek telefonokban

Kütyük

Az állandó harc folytatódik: nyílt forráskódú rendszerek telefonokban

Míg az asztali gépek esetén sehogy nem tudnak dűlőre jutni, hogy melyik a „jobb”, lehet, hogy a mobilok terén ez másképpen alakul majd?

Hogy egy meglepő adattal indítsunk: nem kevesebb, mint fél tucat cég fejleszt jelen pillanatban Linux alapú telefont! Ezek között két olyan nagy név is megtalálható, mint például a Texas Instruments és a NEC!

„Úgy néz ki, hogy két telefongyártó cég hamarosan Linux alapú telefont fog piacra dobni”, mondta el Scott Hedrick, a Monta Vista Software-től. Azt azonban nem volt hajlandó megnevezni, hogy melyik az a két szóban forgó cég.

A Linux rendszerek már bizonyítottak a szerverek és a különféle kiszolgálók terén, és nagyon valószínű, hogy nem fognak csalódást okozni a beágyazott környezetekben (mint például a telefonok) sem. Már most is számos nagy cég (MontaVista Software, TimeSys, Red Hat, LynuxWorks és a Motorola) dolgozik azon, hogy hogyan lehetne a Linux-ot úgy testreszabni, hogy tökéletesen fel lehessen használni a mikroszámítógépek világában.

Habár a Linux jó választás lehet, kemény ellenfelekkel kell számolnia a piacon. Az első a Symbian, melyet a Nokia választott, és licenszelt tovább több más telefongyártó cégnek. Persze ebből a harcból a Microsoft sem maradhat ki, hiszen a Pocket PC Phone Edition rendszerével az is komoly vetélytárs lehet.

Versenyi ide vagy oda, az mindenképpen a Linuxnak kedvez, hogy nyílt forráskódú. Ezt egyik másik vetélytársa sem mondhatja el magáról! És hogy miért akkora előny ez? Nos, egyetlen privát fejlesztésű szoftver sem veheti fel árban a versenyt a nyílt forráskódú vetélytárssal! Ez a faktor pedig igen erősen számít, hiszen a mobiltelefonok költségét nehéz más komponenseken csökkenteni!

A Microsoft nem kívánta kommentálni az együttműködés bejelentését!Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák