Connect with us

technokrata

2003. január 1. az Internet 20. születésnapja – vagy mégsem?

Kütyük

2003. január 1. az Internet 20. születésnapja – vagy mégsem?

A leglogikusabbnak tűnő dátum az Internet születésnapjára január elseje – állítják. Van, akinek erről más a véleménye, így a Világháló korát tekintve sem tiszta minden.

1983. január 1. Az Internet születése – többek szerint. Ehhez a dátumhoz kötődik ugyanis az az esemény, melynek során az ARPAnet hivatalosan protokollt váltott: az NCP-ről átálltak a TCP/IP használatára. Eszerint idén, az év első napján ¨ünnepelte˝ huszadik születésnapját a Világháló. Mások azonban ezen dátumot jóval korábbra datálják: egy neves személyekből álló csoport 1999. szeptember 24-én ünnepelte az Internet létrejöttének harmincadik évfordulóját.

Röviden: úgy tűnik, nincs konszenzus azon a téren, melyik dátum is az ˝igazi˝. Így van ez az e-maillel is: Ray Tomlison, az elektronikus levelezés apjának számító amerikai mérnök nem emlékszik pontosan vissza, mikor is indult útjára az első digitális levél. Szintén Tomlison nevéhez kapcsolódik a @ jel alkalmazása – ám ennek születési időpontját is homály fedi (bizonyára nem tulajdonított neki akkor olyan nagy jelentőséget a Világháló egyik úttörője).

Hasonló vita kerekedett a tavaly szeptemberben ˝ünneplő˝ smiley-ról is. Tény, hogy több időpontot is hozzá lehet rendelni az életünket behálózó digitális világ egyes jelentős elemeinek létrejöttéhez – az ezen való tépelődés azonban merő időfecsérlés. Az embereknek ugyan szükségük van a dolgok egy szilárd rendszerben való elhelyezésére, az azonban talán mégsem olyan fontos, tulajdonképpen pontosan mikor is keletkezett az Internet. Egyszerűen csak élvezzük ki az általa elérhető előnyöket.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle