Connect with us

Végre elindult a 3G konszolidáció Európában

Kütyük

Végre elindult a 3G konszolidáció Európában

Habár a WCDMA rendszerek összképe napról napra változik, a cdmaOne hálózatok átalakítása CDMA 2000-re egyre gyorsabban halad.

Noha az UMTS (WCDMA) hálózatokkal igen sok probléma adódik a telepítése késések és a készülékszállítások miatt, a cdmaOne hálózatok átalakítása a CDMA2000-es szabványra minden eddiginél gyorsabban és biztosabban történik, ál az In-Stat jelentésében.

„A cdmaOne hálózatok átalakítása az új CDMA 2000-es szabványra igen egyszerű, csak egészen kevés új eszközt kell beilleszteni”, tette hozzá Ray Jodoin az In-Stat-tól. „A legjelentősebb modul a PDSN, mely a CDMA 2000 számára ugyanaz, mint az UMTS-nek a GGSN. A már meglévő BTS-ek, BSC-k és MSC-k inkább csak némi átalakítást igényelnek, mint cserét”.

Bár a felmérést végző cég úgy találta, hogy Európában még nem annyira álltak rá az EDGE rendszerre, a Nokia mégis bejelentette, hogy piacra dob egy GSM/EDGE telefont, hátha a későbbiekben valamelyik szolgáltatónak szüksége lehet rá. A helyzet kicsit eltérő az Egyesült Államokban, hiszen ott nincsen szabad sáv 2 GHz környékén, így nekik érdemes a GSM/GPRS/EDGE utat választani. Ezen belül is Compact EDGE mellett döntött az AT&T, a Cingular és a T-Mobile.

Habár az UMTS jelen pillanatban nem annyira népszerű technológia, várható, hogy a közeljövőben sok szolgáltató dönt ezen rendszer mellett is. A döntés nem inkább a fejlett 3G alkalmazások miatt fog megszületni, hanem az eddig nem, vagy rosszul kiszolgált térségek lefedése miatt. Jóllehet az UMTS-t drága rendszernek tarják, fontos kiemelni, hogy a hanghívások ára az UMTS rendszerekben megközelítőleg fele annyi, mint a hagyományos GSM rendszerekben!Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom