Connect with us

Hirdetés

technokrata

Együtt az elavult telefonok biztonságos elhelyezéséért

Kütyük

Együtt az elavult telefonok biztonságos elhelyezéséért

A vezető mobiltelefon-gyártók és a Baseli Konvent együttműködnek az elavult mobiltelefonok megfelelő környezetvédelmi kezelésében.

A vezető mobiltelefon-gyártó vállalatok ma megállapodást írnak alá, melyben az elavult mobiltelefonok megfelelő környezetvédelmi kezelésével kapcsolatban kinyilvánítják együttműködésüket a Baseli Konventtel és a szektor más szereplőivel.

Az „elavult mobiltelefonok megfelelő környezetvédelmi kezelése érdekében létrejött fenntartható partnerség” nevet viselő kezdeményezés az életciklus-elmélet segítségével közelíti meg a népszerű fogyasztási cikk végső elhelyezésének gondját. A megállapodás a várakozások szerint csupán az első a Baseli Konvent és más iparági szektorok között az elkövetkező évek során aláírandó, további hasonló jellegű szerződések sorában.

A javasolt mobiltelefon-kezdeményezés támogatói az LG, a Matsushita (Panasonic), a Mitsubishi, a Motorola, a NEC, a Nokia, a Philips, a Samsung, a Siemens, és a Sony Ericsson.

„Az Információ Korában az emberiség hatalmas lépést tett előre. Nagy örömömre szolgál, hogy egy rendkívül fiatalnak számító fogyasztási cikk, a mobiltelefon gyártói a termékük környezeti hatásaira gondolva megerősítik integrált termékpolitikájukat” mondta Philippe Roch, svájci külügyminiszter.

„A mobiltelefonok környezeti hatásainak kezelése e kezdeményezés keretein belül jó példát szolgáltat a gazdasági szektor és a multilaterális környezetvédelmi megállapodások együttműködésére” tette hozzá.

„A modern társadalomnak szembe kell néznie azzal, hogy túl sok hulladékot termelünk. A vállalatok egyértelműen kulcsfontosságú szerepet játszanak a megoldás megtalálásában, és a vezető mobiltelefon gyártók érdeklődésének ez az első megnyilvánulása más üzleti szektorok számára is modellként és ösztönző erőként kellene szolgáljon” mondta Klaus Töpfer, a Baseli Konvent tágabb kereteit megteremtő ENSZ Környezetvédelmi Program ügyvezető igazgatója.

2001-ben a világ mobiltelefonjainak száma a becslések szerint körülbelül 380 millió volt. A kezdeményezés sikeréhez az üzletág más szereplői, különösképpen a hálózatszolgáltatók támogatására is szükség lesz.

A résztvevő vállalatok vezetői a Baseli Konvent magas rangú résztvevőinek hatodik konferenciáján közel 40 miniszter és több száz, a Konvent 151 tagállamát képviselő állami tisztségviselő jelenlétében írják alá a nyilatkozatot. Az aláíráson Klaus Töpfer, Philippe Roch, és Sachiko Kuwabara-Yamamoto, a Baseli Konvent főtitkára is részt vesz.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés