Connect with us

Hirdetés

technokrata

Akik nem tudják kihasználni a Világháló lehetőségeit…

Kütyük

Akik nem tudják kihasználni a Világháló lehetőségeit…

A legtöbb, internetező ember számára természetes a Világháló használata, azonban vannak olyanok, akiknek ez nagy nehézségekbe ütközik.

A testileg valamilyen okból korlátozott emberek hétköznapi élete bizony nem könnyű. Az Internet éppen ezért segíthet nekik kiterjeszteni az életteret, hiszen az ő otthonukba is elhozza a világot. Nemrég azonban kiderült, hogy ezen emberek egy csoportja nagy hátrányban részesül a Világháló használatát tekintve.

Kiderült ugyanis, hogy a vakok számára nehézkes az információ elérése. Nem csoda, hiszen a weboldalak döntő többsége a látványra épít, a hanggal is rendelkező elemek egy jelentős része pedig ˝csak˝ az átlagos felhasználót is néha meg-megriasztó reklám. Egy, Nagy-Britanniában készült felmérés szerint a webtervezők nagy része nincs is tisztában azzal, milyen lehetőségek állnak a vakok és gyengénlátók megsegítésére. Mint kiderült, csak az Egyesült Királyságban kétmillió ember vak, s okoz nekik nehézséget az Internet használata.

Léteznek olyan programok, amelyek révén az adott oldal szövege értelmezhetővé válik a vakok számára is – ehhez azonban szükség van (lenne) az adott weblap megfelelően való létrehozására. Ez gyakran nem történik meg – bár például az Egyesült Államokban már törvényben is szabályozták a kérdést: az USA-ban elő van írva a webprogramozók számára, hogy az oldalakat a vakok igényeinek figyelembevételével kell elkészíteni.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés