Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az Internet itthon nem változtatja meg az életvitelt?

Kütyük

Az Internet itthon nem változtatja meg az életvitelt?

Az internetezés nincs elidegenítő hatással a családtagokra, inkább a televízió a bűnös – derült ki a World Internet Project 2002-es magyarországi felméréséből.

A többfős, otthoni Internet-hozzáféréssel rendelkező háztartások 90 százalékában vélik úgy, hogy az Internet jelenléte a családtagok életében egyáltalán nem változtatta meg az együtt töltött időt – tudta meg a Magyar Hírlap.

A Tárki és az ITTK 2002 őszén 5200 fős, országos reprezentatív mintán vizsgálta a magyar lakosság számítógép- és Internet-használati szokásait a nemzetközi World Internet Project elnevezésű kutatás keretében. A vizsgálat egy kérdésblokkja a családokon belüli Internet-használatot térképezte fel. A többfős magyar háztartások csaknem tíz százalékában van Internet-kapcsolat. A felmérés eredményei szerint az Internettel ellátott otthonokban lakók jelentős hányada (86%) még sohasem tapasztalta, hogy valamelyik családtagja elhanyagolná az internetezés miatt. Szerintük ilyesfajta problémákat sokkal inkább okoz a televízió, mintsem az Internet. Mi több, az Internet a közös időtöltés egyik formájává is vált: a csatlakozással rendelkező családok 69 százalékában a tagok legalább hetente egyszer közösen is szokták böngészni a Világhálót.

Az otthon (is) internetező gyerekek szülei többnyire nem érzik különösen veszélyesnek az Internetet sem az iskolai előrehaladásra, sem pedig gyerekük baráti kapcsolataira nézve: 92 százalékuk állítja, hogy gyermeke(i) iskolában nyújtott teljesítménye nem változott, amióta van otthon internetezési lehetőség. A tavalyinál ugyan nagyobb arányban érzik úgy a szülők, hogy gyerekük az Internetnek köszönhetően kevesebb időt tölt együtt barátaival, de még mindig 85 százalékuk véli úgy, hogy a barátokkal töltött idő nem függvénye a gyerek Internet-használatának.

Az összességében optimistának nevezhető meglátások ellenére is a gyermekes háztartások több mint felében (58%) a szülők valamilyen módon ellenőrzik gyerekük Internet-használatát. Érdekes tapasztalat, hogy a magyar és az amerikai szülők eltérő típusú ellenőrzési módokat részesítenek előnyben. Míg a magyar szülők esetében a legnépszerűbb ellenőrzési eljárás az internetezésre engedélyezett időtartam meghatározása, az amerikai szülők nagy többsége figyelemmel kíséri, hogy gyereke mire használja a Világhálót. Ott a szűrőprogramok telepítése is sokkal gyakoribb, mint a magyar otthonokban.

A mérés módszere

A személyes kérdezésre épülő, kérdőíves adatfelvételt 2002. január 8-a és 14-e között a Társadalomkutatási Intézet (Tárki) készítette. Az ország több mint 100 településén 1502 felnőttet kérdeztek meg. Kiválasztásuk fő jellemzője, hogy minden felnőtt embernek egyenlő volt az esélye arra, hogy ő legyen a válaszadásra felkért személy. A kiválasztott személyek egy részének kiesése (válaszmegtagadások, elköltözések stb.) miatti mintatorzulást négydimenziós (korcsoport, nem, iskolai végzettség, településtípus) súlyozással korrigálták.

A megkérdezettek válaszaiból becsülhetők a felnőtt lakosság lehetséges válaszai. E becslés pontosságáról 95%-os megbízhatósággal állítható, hogy az egész mintára vonatkozó adatok legfeljebb 2,6 százalékponttal térhetnek el a teljes felnőtt lakosság megkérdezésével kapható értéktől. Ez az eltérés a válaszolók számának csökkenésével, illetve a képzett mutatók esetén ennél nagyobb lehet.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés