Connect with us

technokrata

Az Internet itthon nem változtatja meg az életvitelt?

Kütyük

Az Internet itthon nem változtatja meg az életvitelt?

Az internetezés nincs elidegenítő hatással a családtagokra, inkább a televízió a bűnös – derült ki a World Internet Project 2002-es magyarországi felméréséből.

A többfős, otthoni Internet-hozzáféréssel rendelkező háztartások 90 százalékában vélik úgy, hogy az Internet jelenléte a családtagok életében egyáltalán nem változtatta meg az együtt töltött időt – tudta meg a Magyar Hírlap.

A Tárki és az ITTK 2002 őszén 5200 fős, országos reprezentatív mintán vizsgálta a magyar lakosság számítógép- és Internet-használati szokásait a nemzetközi World Internet Project elnevezésű kutatás keretében. A vizsgálat egy kérdésblokkja a családokon belüli Internet-használatot térképezte fel. A többfős magyar háztartások csaknem tíz százalékában van Internet-kapcsolat. A felmérés eredményei szerint az Internettel ellátott otthonokban lakók jelentős hányada (86%) még sohasem tapasztalta, hogy valamelyik családtagja elhanyagolná az internetezés miatt. Szerintük ilyesfajta problémákat sokkal inkább okoz a televízió, mintsem az Internet. Mi több, az Internet a közös időtöltés egyik formájává is vált: a csatlakozással rendelkező családok 69 százalékában a tagok legalább hetente egyszer közösen is szokták böngészni a Világhálót.

Az otthon (is) internetező gyerekek szülei többnyire nem érzik különösen veszélyesnek az Internetet sem az iskolai előrehaladásra, sem pedig gyerekük baráti kapcsolataira nézve: 92 százalékuk állítja, hogy gyermeke(i) iskolában nyújtott teljesítménye nem változott, amióta van otthon internetezési lehetőség. A tavalyinál ugyan nagyobb arányban érzik úgy a szülők, hogy gyerekük az Internetnek köszönhetően kevesebb időt tölt együtt barátaival, de még mindig 85 százalékuk véli úgy, hogy a barátokkal töltött idő nem függvénye a gyerek Internet-használatának.

Az összességében optimistának nevezhető meglátások ellenére is a gyermekes háztartások több mint felében (58%) a szülők valamilyen módon ellenőrzik gyerekük Internet-használatát. Érdekes tapasztalat, hogy a magyar és az amerikai szülők eltérő típusú ellenőrzési módokat részesítenek előnyben. Míg a magyar szülők esetében a legnépszerűbb ellenőrzési eljárás az internetezésre engedélyezett időtartam meghatározása, az amerikai szülők nagy többsége figyelemmel kíséri, hogy gyereke mire használja a Világhálót. Ott a szűrőprogramok telepítése is sokkal gyakoribb, mint a magyar otthonokban.

A mérés módszere

A személyes kérdezésre épülő, kérdőíves adatfelvételt 2002. január 8-a és 14-e között a Társadalomkutatási Intézet (Tárki) készítette. Az ország több mint 100 településén 1502 felnőttet kérdeztek meg. Kiválasztásuk fő jellemzője, hogy minden felnőtt embernek egyenlő volt az esélye arra, hogy ő legyen a válaszadásra felkért személy. A kiválasztott személyek egy részének kiesése (válaszmegtagadások, elköltözések stb.) miatti mintatorzulást négydimenziós (korcsoport, nem, iskolai végzettség, településtípus) súlyozással korrigálták.

A megkérdezettek válaszaiból becsülhetők a felnőtt lakosság lehetséges válaszai. E becslés pontosságáról 95%-os megbízhatósággal állítható, hogy az egész mintára vonatkozó adatok legfeljebb 2,6 százalékponttal térhetnek el a teljes felnőtt lakosság megkérdezésével kapható értéktől. Ez az eltérés a válaszolók számának csökkenésével, illetve a képzett mutatók esetén ennél nagyobb lehet.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle