Connect with us

Hirdetés

technokrata

Multimédiás telefonok: láthatatlan veszélyforrás?

Kütyük

Multimédiás telefonok: láthatatlan veszélyforrás?

Egy SMS érkezése után telefonunk magas tarifájú telefonszámot tárcsázhat anélkül, hogy észrevennénk.

A Panasonic új multimédiás telefonjának, a GD87-es tulajdonosai könnyen rosszindulatú hackerek áldozataivá válhatnak. A veszély azonban nem csak ezen készülék tulajdonosait fenyegeti, hanem az összes olyan multimédiás (GPRS képes) mobiltelefon-tulajdonost, kinek készülékén a WAP Push szolgáltatás aktiválva van.

A WAP push szolgáltatás lényege, hogy egy speciális formátumú SMS egy WAP oldalt nyit meg a telefonunkon. Ez fontos hírt, figyelmeztetést, tőzsdei információkat tartalmazhat, ugyanakkor visszaélésekre is alkalmas. Lehetséges ugyanis olyan SMS-t is küldeni a készülékre, mely egy magas tarifájú (pl. 0690, vagy külföldi) telefonszám tárcsázását idézi elő.

A Panasonic szóvivője megerősítette a veszélyforrás létezését, ugyanakkor elmondta, hogy ilyen esetekben mindig a felhasználó beavatkozása is szükséges a tárcsázáshoz. Sajnos egy megfelelően kialakított WAPoldal álcázhatja magát figyelmeztetésnek, melyben a felhasználót a tárcsázó gomb megnyomására utasítják.

A probléma másik forrása a WAPoldal letöltése. Amennyiben a felhasználó nem nyomja meg a tárcsázógombot, a magas tarifájú hívás nem jön létre, a letöltött WAPoldal költségeit viszont a felhasználónak kell állnia.

A biztonsági kérdések miatt jelenleg a telefongyártók nagy része nem aktiválta a WAP Push szolgáltatást, új multimédiás készülék vásárlása esetén azonban érdemes informálódni.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés