Connect with us

Kütyük

Mobil tanulás

Az m-learning – a mobil tanulás és mobil művelődés – a mobilforradalom most kibontakozóban lévő újabb szakaszának nagy lehetősége, annak a technológiának az ígérete, amely elérhetővé tette az írott szövegek mellett képeket-videókat egyaránt továbbítani képes mobilkészülékeket.

A Westel Mobil Rt. és az MTA Filozófiai Kutatóintézete közös interdiszciplináris társadalomtudományi kutatóprogramja keretében ˝Filozófia, pszichológia, művelődés˝ címmel 2002. november 29–30-án két napos nemzetközi konferenciára kerül sor a Magyar Tudományos Akadémián. Az első nap témája a mobil tanulás pedagógiája és pszichológiája, a második napon pedig azokról az alapvető kérdésekről esik szó, amelyekkel az interaktív multimédiás kommunikáció viszonyai közepette a filozófiának szembe kell néznie. A konferenciához kapcsolódóan megjelent a kutatás eredményeit összegző harmadik magyar nyelvű kötet.

A mobiltelefon-használat és a vezeték nélküli multimédia jelentős pszichológiai és pedagógiai kihívást jelent, így a most sorra kerülő m-learning konferencia nemzetközi viszonylatban elsőként a mobil tanulás témáját nem a hardver- és szoftverfejlesztés, hanem a társadalomtudományok nézőpontjából vizsgálja.

A konferencián a magyar előadók mellett svéd, finn, norvég, brit, német, görög és amerikai kutatók ismertetik álláspontjukat. Az új kommunikációs környezetben merőben új módon és sürgetően fogalmazódik meg a filozófia számos hagyományos problémája: így például a világ megismerhetőségének kérdése egyre inkább a webtartalmak fellelhetőségének, az emberek közötti egyenlőség-egyenlőtlenség kérdése pedig az internetes láthatóság-láthatatlanság kérdésévé válik.

A Westel és a Filozófiai Kutatóintézet közös kutatási programja 2001 januárjában kezdődött. A kutatások eredményeként kimondható, hogy a mobilkommunikáció olyan csúcstechnológia, amely egyértelműen hozzájárul a világméretű és fenntartható fejlődéshez. Segíti a nemzeti és globális integrációt, miközben erőteljesen hat a globalizáció árnyoldalai ellen: áthidalja a digitális szakadékot, segíti a gazdasági felzárkózást, élhetővé teszi a decentralizált társadalmat, ember-és közösségcentrikus.

A program során eddig három magyar nyelvű és egy német nyelvű kötet született, utóbbi – valamint a napokban megjelent harmadik magyar kötet, a Mobilközösség–mobilmegismerés – a konferencia keretében bemutatásra kerül.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom