Connect with us

Egyéni nyugdíjszámítási program az Interneten

Kütyük

Egyéni nyugdíjszámítási program az Interneten

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete honlapján újra elérhető a nyugdíjszámítási program.

A PSZÁF tájékoztatása szerint az Országgyűlés november 12-i ülésnapján elfogadott törvénymódosítások figyelembevételével, a 2003-tól hatályos jogszabályváltozásoknak megfelelően aktualizálva vehetik igénybe a programot az érdeklődők. A PSZÁF emlékeztet arra, hogy a Pénzügyi Szervezetek állami Felügyelete, illetve egyik jogelődje, az állami Pénztárfelügyelet honlapján 1999-től 2000-ig elérhető volt az Egyéni Nyugdíjszámító Program (ENYP), amely a belépők számára modellezte a kétféle nyugdíjrendszer szerint várható nyugdíjuk nagyságrendjét.

A technikai (informatikai) háttér átalakulása, valamint a változó jogszabályi környezet miatt ez a szolgáltatás szünetelt. A magán-nyugdíjpénztárak tagságának egy része önként döntött a magán-nyugdíjpénztárba (vegyes nyugdíjrendszerbe) történő belépés mellett, amelyre 1999. augusztus 31-ig volt lehetőség. A vonatkozó törvény, az önkéntes belépők számára 2002. december 31-ig biztosít lehetőséget arra, hogy véglegesen eldöntsék, melyik nyugdíjrendszert választják.

A program használója egyéni életpályájának néhány fontosabb tényadata, továbbá annak jövőbeli alakulására vonatkozó elképzelései alapján ajánlást kap arról, hogy tanácsos-e számára tagságát megtartania a magán-nyugdíjpénztári rendszerben, vagy inkább előnyösebb visszalépnie a tisztán társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe. Az ENYP figyelembe veszi az életpálya adatokat, az aktuális törvényi szabályozást, a tervezett makrogazdasági folyamatokat, valamint a hosszú távú demográfiai előrejelzéseket. Mindezek alapján pedig várható, becsült nyugdíjértékeket számol, és azokat az egyén várható utolsó keresetéhez viszonyítva teszi meg a javaslatot.

A program természetesen a jövőre vonatkozóan feltételezésekkel él, amely változhat. Az érintetteknek, végleges döntésük meghozatala előtt célszerű magánnyugdíj-pénztáruknál is tájékozódniuk – áll a PSZÁF tájékoztatójában.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom