Connect with us

technokrata

Online zeneletöltés – az eddigi legkorrektebb ajánlat a zenekiadóktól

Kütyük

Online zeneletöltés – az eddigi legkorrektebb ajánlat a zenekiadóktól

A világ legnagyobb zenekiadója, a Universal Music Group bejelentette, hogy több mint 43 ezer, általa birtokolt zeneszámot tesz elérhetővé és letölthetővé egy igen fair árszabással. Olyan előadók szerepelnek a listában, mint Eminem, Nelly, Shaggy, Shania Twain, Sheryl Crow és a U2.

Bizonyára mindenki, aki internetes zenecserével tölti szabadideje egy részét, gondolt már arra, hogy egy ˝elfogadható˝ árért bizony hajlandó lenne megvásárolni a zenéket – persze nem a boltban árult 5-6 ezer forintos CD-nkénti áron. Egyes dalokat – nem pedig komplett albumokat, amiről lehet, hogy csak egy-két zeneszám tetszik. A Universal előállt egy értelmes árkonstrukcióval…

A kiadó ugyanis az Interneten elérhetővé tette az általa birtokolt zenéket. Eszerint lehetőség van külön egyes számokat is megvenni, darabonként 1 dolláros (körülbelül 250 forintos) áron. A Universal emberei gondoltak azokra is, akik továbbra is albumokat szeretnének vásárolni: egy album ára 10 dollár – függetlenül a rajta levő számok mennyiségétől.

Szintén kellemes csalódás a merev szabályokhoz görcsösen ragaszkodó kiadókat ismerve az a részlet, hogy a Universal Music olyan formátumban (Microsoft Windows Media vagy Liquid Audio) kínálja ezen dalokat, amelyeket aztán CD-re is lehet írni, amelyet akár hordozható médiákon (például discmanen) is le lehet játszani. Ugyanakkor (még) rossz hír, hogy mindez egyelőre csak az USA-ban érhető el (olyan zenesite-okon, mint például az MP3.com vagy a Tower Records, de megtalálhatóak ezek a dalok például a Best Buy katalógusában is).

A fenti ár egyébként a korábbi próbálkozásoknak csak harmada-negyede. Nem a Universal találta fel a spanyolviaszt, csak alacsonyabb áron értékesíti. Régebben ugyanis egy egy dal 3-4 dollárért volt megvásárolható – érthetően kevés lelkesedés mutatkozott a lehetőség irányába. Elemzők szerint a többi kiadó is követheti ezt a fajta üzletpolitikát, de egyelőre kivárnak, hogyan alakul a Universal erőfeszítése.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom