Connect with us

technokrata

Traffipax Infó: minden, amit a magyar közúti hatósági sebességmérésről tudni kell

Kütyük

Traffipax Infó: minden, amit a magyar közúti hatósági sebességmérésről tudni kell

A nagy érdeklődést kielégítendő ezúttal nem csak a semlegesítő eszközökről írunk, hanem sok egyéb ˝kapcsolódó˝ információt is találtunk – magyarul.

Tekintélyes mennyiségű olvasói levél érkezett hozzánk az egyik tegnapi hírünkben bemutatott Rocky Mountain Radar Phazer nevű, a közúti hatósági sebességmérést hatékonyan semlegesítő berendezéssel kapcsolatban. Bár a ˝beszerzési˝ lehetőségekre vonatkozó kérdéseket nem tudtuk megválaszolni, mégis – a nagy érdeklődést kielégítendő – kerestünk és találtunk is a témához ˝kapcsolódó˝ információt, ráadásul a hazai viszonyokról, magyar nyelven.

A Copcars nevű website-ra kereséssel jutottunk el, amikor a Phazer magyarországi beszerzési lehetőségeit próbáltuk felderíteni. Első látásra feltűnt azonban, hogy az oldal szlovák (.sk) hoston van elhelyezve – talán nem véletlenül. Innentől kezdve nem volt kétséges a rajta lévő információk ˝kényes˝ volta – és ebben nem is tévedtünk.

A Copcars oldalai viszonylag sűrűn frissítettek, ami a ˝megelőzés˝ hatékonysága szempontjából nem elhanyagolható. E cikk keretei azonban szűknek bizonyulnak az oldalak teljes tartalmának bemutatásához – nyilván érdemes inkább meglátogatni és helyileg csemegézni a rajta található ˝tudásanyagból˝.

Traffipax.info

Bár az oldal bonyolult nevű szlovák hoston van elhelyezve, az alcím egyszerűsége mégis mindenki számára megjegyezhetővé teszi a gyors elérhetőséget.

Az oldalakon rendszerezve a következő legfontosabb témaköröket találhatjuk:
mérőautók: a sebességmérést végző hatósági járművek (fényképes illusztráció) rendszámmal, a mérőberendezéssel és a sűrű előfordulási helyekkel
mérőműszerek: a használatban lévő hatósági sebességmérők (fénykép) működési leírással
előrejelzés: a rendőri szervek hivatalos tájékoztatása a mérési helyekről és időpontokról
mérési helyek: a leggyakoribb mérési helyek térképpel és GPS-adatokkal
dobozok: az automata forgalomellenőrzők helye
védekezés: általános jótanácsok, védekezési technikák, olvasói történetek – ha már lebuktunk és ha (még) nem
tévhitek: hamisnak bizonyult mendemondák a sebességmérésről és a védekezési lehetőségekről
bíróság: olvasói történet egy, a bíróságig ˝elfajult˝ ügyről, illetve annak megoldásáról

Mindezen témakörök közül az egyébként is ˝hasznosakon˝ (mérőautók, mérőműszerek, előrejelzés, mérési helyek, dobozok) kívül a legérdekesebbek minden kétséget kizáróan a tévhitek, illetve a bíróság szekció.

A tévhitek pont alatt megtalálhatók az ablakba lógatott CD-k zavaró hatásától az egyes Nokia mobiltelefonok előrejelzési képességén keresztül a kukába rejtett traffipax misztériumáig az így vagy úgy elterjedt vagy elterjesztett, technikailag egyébként amúgy is alátámaszthatatlan baromságok, amelyek hamis biztonságérzetet adnak a visszaeső gyorshajtóknak.

A bíróság pont pedig jól jellemzi a hatóságok hozzáállását és az ˝áldozatok˝ (többségében – de, mint látjuk nem minden esetben – valóban vétkesek) kiszolgáltatottságát, amikor az ügyvéd többe kerül, mint a büntetés, és csak a véletlenen múlik, hogy a ˝gyanúsítottat˝ nem ítélik ártatlanul (!) halálra.

Az oldalon bárki közzéteheti az új ˝észleléseket˝ – úgymint újonnan felfedezett mérőautókat és/vagy mérési helyeket.

Végül, mivel Magyarországon vagyunk, (még mindig) 2002-ben, ismét következnek a kötelező, ám e cikk szerzője számára meggyőződéses körök.

Természetesen ez a hír nem lehet alapja bármiféle közúti szabálysértésnek, így a sebességtúllépésnek sem. E cikk szerzője is elítéli a felelőtlen gyorshajtást és általában a hazai közúti közlekedési morált. Már-már filozófiai határokat súrol az a kérdés, hogy a magyar közlekedés jelenlegi moráljáért a – gyakorlatilag mindegy, hogy hatósági vagy egyéb – járművezetők (öntudat-intelligencia) vagy a közlekedésrendészet (szabályozás-érvényszerzés) felelős.

A témával kapcsolatban nyilván mindenkinek megvan a saját véleménye, bár kétségtelen tény, hogy jelenleg a felelőtlen gyorshajtók (az utakon közlekedve rengeteg van belőlük – tisztelet a kivételnek) legnagyobb hányada külön elektronika nélkül, így vagy úgy eleve ˝zsigerből˝ megússza (elkapják és ˝elkerüli˝, de általában nincs is a közelben olyan, aki megbüntesse) a büntetést.

˝Magyarország 2002˝ – még mindig…

És leges-legvégül egy magánjellegű megjegyzés, ami NEM speciálisan az említett tegnapi hírünkben bemutatott Phazerre, hanem általában az egész témára vonatkozik: Tisztelt Járművezetők, térjünk már észhez, és fogjuk fel végre, hogy a ˝megelőzés˝ technikái közül még mindig a legegyszerűbb a szabályok betartása és egymás (!) érdekeinek a tiszteletben tartása, ami az összes többi módszernél biztosan kevesebb büntetést és idegeskedést szül, de legfőképpen a közlekedésből HAZA térő több embert fog jelenteni…Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle