Connect with us

Hirdetés

technokrata

Vannak, akik védik a diákokat az iskolai file-cserében

Kütyük

Vannak, akik védik a diákokat az iskolai file-cserében

Sokan úgy vélik, az iskolai file-csere az egyik melegágya a zenék és filmek illegális terjesztésének – mások viszont úgy gondolják, az ezt figyelő eszközök telepítése tönkreteheti a diákok kreativitását.

Az Electronic Privacy Information Center (EPIC) felvette a kesztyűt azon hollywoodi törekvéssel szemben, hogy az USA-beli egyetemek hálózatfigyelő szoftvert telepítsenek rendszereikbe. Mint ismeretes, az RIAA a múlt hónapban levelet küldött több mint 2000 egyetem számára, amelyben arra figyelmeztették az oktatási intézmények vezetőit, hogy az iskolai hálózaton keresztül igen valószínű, hogy nagymennyiségű illegális anyag cserél gazdát. Ugyan a levélben nem helyzetek jogi lépéseket kilátásba, ha nem történik változás, de arra kérték az oktatásban dolgozó vezetőket, tegyenek erőfeszítéseket ennek beszüntetésére.

Ebből ihletet merítve az EPIC szintén levelet küldött ezen intézmények számára, melyben arról igyekeztek meggyőzni az érintetteket, hogy gondolják át jól, mit tesznek, mielőtt különböző monitorozó eszközöket telepítenének. A tartalom figyelése ugyanis alapvetően ellentétes az oktatási intézmények által szorgalmazott felfedező, kutató szemlélettel. Az ilyen típusú felügyelet könnyen tönkreteheti az iskolai környezetben egyébként jól fejlődő kreativitást.

Az iskolákban rendelkezésre álló szélessávú Internet-hozzáférés természetesen nagy csáberő, és a belső hálózatokon keresztül is könnyen kicserélhetők a másolt zenék, filmek. Ráadásul a peer to peer szoftverek mindezt roppant könnyűvé teszik. Korábban már több botrányt is okozott ez, többek közt a Metallica is felszólalt az ellen, hogy számait jogtalanul terjesztik az Interneten. Ugyanakkor a file-csere ellen szól az is, hogy a nagyméretű állományok átvitele jelentősen lecsökkentheti a rendelkezésre álló sávszélességet, ami lelassíthatja az egyéb, tanulással, kutatással kapcsolatos internetes munkát.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés