Connect with us

technokrata

A HP és a Vatikán kapcsolata

Kütyük

A HP és a Vatikán kapcsolata

A HP és a Szentszék bemutatott közös projektje milliók számára biztosít online hozzáférést a kéziratok, dokumentumok és ősi szövegek világszerte egyedülálló gyűjteményeként ismert vatikáni Apostoli Könyvtár óriási művészeti és kulturális örökségéhez.

A Szentszék honlapjának új szekciója több, eddig csupán tudósok és professzorok számára elérhető kézirat képét teszi közzé a világhálón.

Az V. Miklós pápa (1447-1455) által alapított, humán tudományokra (paleográfia, történelem, művészettörténet, antik irodalom, filológia) szakosodott Apostoli Könyvtár 1,6 millió (antik és modern kiadású) nyomtatott kötetet, 8300 ősnyomtatványt (köztük 65 pergamenre nyomtatott dokumentumot), 150 ezer kéziratot és feljegyzést, 300 ezer érmét és medált, valamint 100 ezernél is több nyomatot tartalmaz.

„A HP-nek köszönhetően a Vatikán már több mint egy évtizede elérhető az Interneten a világ számára” – nyilatkozta a HP elnöke, Michael Capellas. „Legújabb közös projektünk – az eddigi partnerkapcsolatot kibővítve – milliók számára biztosít online hozzáférést a Vatikán Apostoli Könyvtárának régi kéziratokból és szövegekből álló, nagy hírű gyűjteményéhez.”

A partnerkapcsolat keretében HP rendszerek biztosítják a szolgáltatások magas szintű rendelkezésre állását, valamint a feldolgozás és a válaszadás rövid átfutási idejét. A HP infrastruktúrájának nagyfokú megbízhatósága, skálázhatósága és stabilitása a korábbinál gyorsabb hozzáférést biztosít a Vatikán Könyvtárához, és lehetővé teszi a bibliográfiai adatbázisban történő keresést.

A HP emellett képalkotási és nyomtatási eszközökkel szereli fel a könyvtár kéziratainak és kiadványainak sokszorosítását végző fotólaboratóriumot. A kutatók így hozzájuthatnak a ritka és értékes kötetek nagy felbontású elektronikus másolataihoz, amelyek aztán a jövő nemzedékei számára is megőrzik az ősi értékeket.

A modern nyomtatott kötetek katalógusa 1985 óta áll online rendszerben rendelkezésre. A mintegy 10 ezer, képekkel illusztrált feljegyzést tartalmazó nyomtatott katalógus az interneten is elérhető. A könyvtár jelenleg dolgozik a medálok és érmék online katalógusának elkészítésén, valamint a gyűjtemény kéziratainak katalogizálásán.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle