Connect with us

technokrata

Buszjegyvásárlás mobiltelefonnal

Kütyük

Buszjegyvásárlás mobiltelefonnal

Németországban néhány hónap múlva már több városban is vásárolhatunk menetjegyet mobiltelefonnal.

Október folyamán új technológiát teszteltek Berlinben: az utasok SMS-ben rendelhettek menetjegyet buszon, metrón és gyorsvasúton (S-Bahn). A jegyváltáshoz egy SMS küldése szükséges egy adott számra, az érvényes jegyet egy válasz SMS igazolja vissza. Az ellenőrnek csak az igazoló SMS-t kell felmutatni. A jegy ára a mobiltelefon-tulajdonos számláján jelenik meg.

Stefan Kissinger, a berlini közlekedési vállalat szóvivője elégedett az eredménnyel, elmondása szerint több mint 8000 utas élt az új technológia lehetőségével az elmúlt hónap során. A Telepay-nek nevezett módszert hamarosan más német városokban is bevezetik. Till Ackermann, a német közlekedési vállalatok egyesületének szóvivője ugyanakkor szkeptikus az új technológiával kapcsolatosan. Véleménye szerint a rendszer leginkább a turistáknak és átutazóknak kedvez, a városok állandó lakói körében várhatóan nem fog elterjedni.

A 2003-as bevezetésnek azonban más akadályai is vannak: a rendszert egyelőre csak az E-plus hálózatán lehet használni, az országos bevezetéshez a többi mobilszolgáltató együttműködése is szükséges. Ezen felül olyan jogi kérdések is nyitva állnak, mint a jóhiszemű felhasználó esete aki megveszi a jegyet, de lemerül a telefonja. Ilyenkor nem hibáztatható, ugyanakkor vásárlását nem tudja igazolni.

Magyarországon hasonló megoldás már működik parkolódíj fizetésére, amennyiben a német menetjegyvásárlási megoldás beválik, elképzelhető, hogy hazánkban is bevezetésre kerül.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle