Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az első szériás mobiltelefonok növelték a felhasználójuk esélyét az agydaganatra

Kütyük

Az első szériás mobiltelefonok növelték a felhasználójuk esélyét az agydaganatra

A nemrég készült kimutatás szerint azok, akik az első szériás (még analóg) rendszert több mint 10 évig használták, a nem használókhoz képest 80%-al nagyobb valószínűséggel betegedtek meg.

A Svédországban végzett felmérés 1.617 svéd beteget vizsgált, akinél agydaganatot diagnosztizáltak 1997 és 2000 között, hasonlítva őket olyan csoporthoz, ami egészséges maradt. A felmérést a European Journal of Cancer Prevention-ben publikálták.

A kimutatás szerint azok az emberek, akik a korai Nordic Mobil Telephone rendszerét használták, 30%-al nagyobb esélyük volt a daganat kialakulására, mint azoknak, akik egyáltalán nem éltek a szolgáltatással. A daganat jellemzően az agy azon oldalán alakult ki, mely oldalon a készüléket használták. Azok az emberek, akik több mint 10 évig vették igénybe ezt a fajta mobilkommunikációt, 80%-al nagyobb esélyük volt a megbetegedésre.

A kutatás szerint azoknak, akik az analóg rendszerrel beszéltek, kimutathatóan nagyobb esélyük volt a daganat kialakulására, de a jelen pillanatban kapható digitális mobileszközök (mobiltelefon, cordless telefon) az elmúlt öt évben nem okoztak kimutatható változásokat.

Két nagy mobiltelefon-gyártó cég kétségbe vonta a kimutatás helyességét.

A finn Nokia, aki jelen pillanatban is két telefont gyárt, mely ebben a hálózatban működik, kijelentette, hogy egy másik felmérés szerint nem hozható semmilyen összefüggésbe az ilyen fajta mobiltelefonok használata a megbetegedésekkel.

Marianne Holmlund a Nokia-ától elmondta, hogy „Már megközelítőleg 200 ilyesfajta felmérés készült a mobiltelefonokról, és ezek fényében valamint a tudomány állása szerint kijelenthetjük, hogy semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy a mobiltelefonok sugárzása bármilyen káros tulajdonsággal bírna”.

Az Ericsson (ez a cég is számos ilyen telefont gyártott) képviselője, Mikael Westmark, elmondta, hogy „Ezen kimutatás eredménye eltér legalább három másik hasonlótól, melyeket igen neves tudományos lapokban publikáltak. Ezek közül egyik sem tudott összefüggést találni a mobiltelefonok sugárzása és a daganatok között”.

Az analóg rendszerek már elég régóta (megközelítőleg 20 éve) működnek ahhoz, hogy statisztikai vizsgálatoknak lehessen alávetni őket. Ez sajnos nem igaz a mostanában mindenhol elterjedt GSM rendszerekre, mondta Kjell Hansson Mild, az egyik kutatást végző szakember. Az ilyen jellegű daganatok nagyon lassan fejlődnek ki, és a GSM rendszernek még nincs olyan felhasználója, aki már több mint 10 éve használná.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés