Connect with us

technokrata

Digitalizált iskola – már működik

Kütyük

Digitalizált iskola – már működik

Képzeljünk el egy iskolát kréta, táblák, tankönyvek, jegyzetfüzetek nélkül. Hogyan lehet így tanulni? Természetesen a fejlett technika segítségével, a teljesen digitális információt a diákok tenyérgéppel érik el – a papír már nem játszik döntő tényezőt az oktatásban.

Az iowai Des Moines egyetem hallgatói egy részének abban a kiváltságban lehet része, hogy teljesen digitális körülmények között vehet részt az oktatásban. Nincsen kréta, jegyzetfüzet, könyvek és könytár sem.

Chipek és processzorok mindenhol

West Des Moines a neve annak a campusnak, melyet az egyetem tavaly ősszel indított el. Elsőként a könyveket tüntették el: lapozgatás helyett a diákok számítógépek előtt ülve szívhatják magukba a virtuális könyvtár gazdag tartalmát. Rendelkezésükre állnak újságok is – természetesen mind online. A kikapcsolódást is segíti az elektronika – konzolok nyújtanak szórakozási lehetőséget, s az iskola rendszeresen rendez e téren bajnokságokat is.

Tavaly még csak kísérleteztek

A teljesen papírmentes oktatást tervező iskola kísérleti jelleggel indított campusa 75, telekommunikációs oktatásban részt vevő diákkal rendelkezett. Mindegyik hallgató egy Compaq iPaq mobil eszközt használt a hallottak/látottak rögzítésére.

Sikeresnek ítélte az egyetem vezetője a tavalyi programot, ezért a hamarosan kezdődő tanévben ennek további kiterjesztését tervezik. Az összes műszaki és néhány üzleti kurzust valamint bölcsésztudományt hallgató diák ebben az évben már ilyen képzésben fog részt venni. Ehhez a tanulóknak csak egy saját tenyérgépre lesz szükségük – papírra, ceruzára, tollra stb. nem. Ennek révén az iskola diákjainak közel fele a WC-ken kívül idén nem fog papírt látni. Jövőre az egész oktatás papírmentességét tervezik.

A rendszer működése

Ehhez, és az eddigi eredmények megvalósításához természetesen szükség volt és van egy jól kiépített hálózati infrastruktúrára. Az iskola vezetékmentes hálózatot használ a könnyebb telepíthetőség és kezelhetőség végett – például az oktatók által kezelt érintőképernyős ˝táblák˝-ra kerülő információkat a diákok egy pillanat alatt letölthetik tenyérgépeikre.

Minden adat (az egyes tanulók birtokában levők is) az iskola tárolórendszerében kerül rögzítésre, amelyhez azután az Internetről is hozzá lehet férni (ennek biztonságosságáról nem érkezett információ). Azon diákok számára, akik otthon csak számítógéppel rendelkeznek, de Internet-hozzáféréssel nem, az iPaq hátába csúsztatott memóriamodul nyújt segítséget – az ezen található adatok könnyen szinkronizálhatók az otthoni számítógéppel.

Mi maradt a régi rendszerből?

Nem dobálták ki a régi könyveket – az egyik oktató egy minikönyvtárat működtet arra az esetre, ha valakinek mégis hagyományos ˝adathordozóra˝ lenne szüksége. Tapasztalatai szerint azonban a diákok csak elenyésző kisebbsége igényelte ezen szolgáltatást.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle