Connect with us

technokrata

Lehet újfajta lopakodókat tervezni?

Kütyük

Lehet újfajta lopakodókat tervezni?

Hogyan lehet mégis meglátni a „láthatatlan” lopakodókat? Talán nem is olyan nehéz…

A BAE Systems és a Roke Manor Research nemrég bejelentett együttműködéséből fog megszületni az az új radarrendszer, melynek infrastruktúrája már gyakorlatilag mindenhol jelen van.

A rendszer neve CELLDAR (CELLular raDAR) lesz, mivel a felhasznált technológia nem más, mint a jelen pillanatban is használatos GSM 900-1800-1900-as (és esetleg a későbbiekben a 3G) rendszer.

Hogyan is működik a rendszer? Az alapelv, miszerint rádióhullámokkal érzékeljük, hogy egy objektum tartózkodik a légtérben ugyan az. Hogyan jöhet a képbe a GSM rendszer? A GSM átjátszók olyan rádióvevők, melyek igen nagy precizitással bírnak. Természetesen ezt másra tervezték, és jelen pillanatban is másra használják, de mint mindjárt kiderül, el lehet térni a szabványoktól.

A radarállomás, csakúgy, mint most, rádió jeleket szór szét az éterben. Amennyiben egy objektumról az visszaverődik, azt érzékeli. A lopakodó gépek úgy vannak tervezve, hogy nem, vagy legalábbis más irányban verik vissza ezeket a rádióhullámokat. De valamennyire, és valamerre visszaverik! Itt jönnek képbe a földi GSM átjátszók. Amennyiben ezeket az érzékeny vevőket vizsgáljuk, egy ilyen gép áthaladása igencsak jól érzékelhető egy átjátszó jelszintén. Kellően pontos számítás és szinkronozás (ezt GPS-ről végzik) után, meghatározható a gép pozíciója, függetlenül attól, hogy maga a radarállomás semmit nem tud az egészről.

(Kacsa?) Az USAF F117-es lopakodó gépet lelőtték Szerbia felett, mely eseményről sokan úgy vélik, hogy nem volt véletlen. Állítólag a szerbek egy ilyen rendszer durvább változatát használták a gépek bemérésére. A rendszert a Tesla Pardubice fejlesztette, és a TV illetve rádióadásra támaszkodott. Hogy ez mennyire igaz? Valószínűleg mindenkinek magának kell eldöntenie.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom