Connect with us

Hirdetés

technokrata

Megoldás született a tekintetlen telefonálókra

Kütyük

Megoldás született a tekintetlen telefonálókra

Eddig mindig problémát okoztak a moziban, színházban megcsörrenő telefonok, amire az új megoldás a ferritporral (mágnes) kevert burkolat.

A különféle reklámok, illetve felszólítások sokszor mit sem érnek, hiszen ki ne látott volna már valakit moziban telefonálni, vagy hallotta volna egy színházi előadás közben egy mobil csengését.

A megoldás rá eddig egyrétű volt: zavarni az adást. Ezzel több probléma adódik azonnal: mindkét (esetleg mindhárom) frekvenciát zavarni kell, a zavarás nem szükségszerűen korlátozódik az épület határaira, ezáltal zavarhat mást is, és a legnagyobb probléma, hogy sok helyen illegális (Egyesült Államok, Anglia, Ausztrália…)

A japán Iwate egyetem (Marioka) csapata nemrégiben kitalált egy módszert, mellyel ezek a problémák elkerülhetők. Az ötlet egyszerű: olyan belső borítást használnak, mely a mágneses hullámok számára áthatolhatatlan, ezáltal sem hívni, sem hívást fogadni nem lehet. A fa alapanyagú rétegelt lemez nikkel-cink ferrit darabkákkal van „átitatva”, ami elnyeli a mágneses hullámokat.

Sok kísérlet elvégzése után, a három rétegű, szendvics szerkezetű szigetelő bizonyult legjobbnak, mely 2,5 GHz-ig szigetel, azaz a BlueTooth, és a mostanában egyre népszerűbb 802.11 (Wi-Fi) szabványban meghatározott frekvenciákat is blokkolja (a rajta áthaladó energia 97%-a nyelődik el).



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés