Connect with us

technokrata

Megoldás született a tekintetlen telefonálókra

Kütyük

Megoldás született a tekintetlen telefonálókra

Eddig mindig problémát okoztak a moziban, színházban megcsörrenő telefonok, amire az új megoldás a ferritporral (mágnes) kevert burkolat.

A különféle reklámok, illetve felszólítások sokszor mit sem érnek, hiszen ki ne látott volna már valakit moziban telefonálni, vagy hallotta volna egy színházi előadás közben egy mobil csengését.

A megoldás rá eddig egyrétű volt: zavarni az adást. Ezzel több probléma adódik azonnal: mindkét (esetleg mindhárom) frekvenciát zavarni kell, a zavarás nem szükségszerűen korlátozódik az épület határaira, ezáltal zavarhat mást is, és a legnagyobb probléma, hogy sok helyen illegális (Egyesült Államok, Anglia, Ausztrália…)

A japán Iwate egyetem (Marioka) csapata nemrégiben kitalált egy módszert, mellyel ezek a problémák elkerülhetők. Az ötlet egyszerű: olyan belső borítást használnak, mely a mágneses hullámok számára áthatolhatatlan, ezáltal sem hívni, sem hívást fogadni nem lehet. A fa alapanyagú rétegelt lemez nikkel-cink ferrit darabkákkal van „átitatva”, ami elnyeli a mágneses hullámokat.

Sok kísérlet elvégzése után, a három rétegű, szendvics szerkezetű szigetelő bizonyult legjobbnak, mely 2,5 GHz-ig szigetel, azaz a BlueTooth, és a mostanában egyre népszerűbb 802.11 (Wi-Fi) szabványban meghatározott frekvenciákat is blokkolja (a rajta áthaladó energia 97%-a nyelődik el).Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp