Connect with us

technokrata

Az AT&T bevezette a „találjunk barátokat” szolgáltatását

Kütyük

Az AT&T bevezette a „találjunk barátokat” szolgáltatását

A rendszer lényege, hogy aki előfizet a szolgáltatásra, megtalálhatja azokat a mobil használókat, akik erre engedélyt adtak.

Egyelőre csak az AT&T szolgáltatja, de hamarosan a Sprint (egy másik hatalmas telekommunikációs szolgáltató) is becsatlakozik a szolgáltatók közé.

A rendszerhez nem kell semmilyen speciális készülék, mely külön támogat helyzetmeghatározást, pusztán egy GPRS-es telefon. Kialakulóban van egy új technológia, Enhanced Observed Time Difference technology (EOTD), mely segítségével egészen pontosan lehet meghatározni a telefon pozícióját. Egyelőre ez a módszer a gyakorlatban még nem működik, pontosabban a gyártóknak problémái vannak a kivitelezéssel.

A szolgáltatás havonta 2,99 dolláros plusz költséget jelent (körülbelül egy hamburger ára), azaz igazából döntés kérdése, hogy az ember akarja-e használni.

Mint mindig, most is felvetődnek a kérdések, hogy mi van akkor, ha valaki rossz célra akarja ezt a rendszert használni? A cég azzal védekezik, hogy csak azon felhasználók pozícióját lehet látni, akik erre engedélyt adtak, így nem valós a veszély.

A rendszer amúgy azon ötletből indult ki, hogy az FCC (Federal Communications Commission set) felszólította a mobilszolgáltatókat, hogy azon telefonálók pozícióját, akik a segélyvonalat (911) hívják, 30 méteres pontossággal meg kell tudniuk határozni. Ezen rendszer kiépítésének elkezdése múlt év (2001) október 1. lett volna. Természetesen mindenki haladékot kért. Jelen pillanatban az alap igényeket ki tudják elégíteni, azaz a szükséges hardver és szoftver már rendelkezésre áll, így előbb-utóbb működőképes lesz a rendszer.

Az E911 (azaz az előző rendelkezés) első fázisa azt a megkötést alkalmazta, hogy képesek legyenek a legközelebbi átjátszót meghatározni, és abból következtetni a pozícióra. Természetesen ez elég pontatlan módszer. A második fázis, amivel a szolgáltatóknak még igencsak meggyűlik a bajuk, a 30 méteres pontosság elérése lesz.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp