Connect with us

technokrata

Afganisztán telekommunikációs helyzete rettenetes

Kütyük

Afganisztán telekommunikációs helyzete rettenetes

A háborúk alatt mindenféle hírközlő rendszer elpusztult, így az egyetlen használható a nemrég elindított Afghan Wireless cég mobilszolgáltatása.

Az egész krízis természetesen nem újdonság, hiszen a telekommunikáció eddig is problémát okozott az országban. Olyannyira elpusztult a rendszer 1990-re, hogy még az ország hívószámát (93) is eladták.

Szerencsére ezt 1999-re korrigálták, és megint volt saját nemzetközi száma az országnak, de külföldről a telefonok nagyon kis hányadát lehetett csak hívni.

A Siemens telepítette anno (45 évvel ezelőtt) az analóg telefonos rendszert, ami mostanára gyakorlatilag karbantarthatatlanná vált, hiszen a Siemens sem tud már alkatrészeket biztosítani a szervízeléshez.

Érdemes tudni, hogy Kabul meglévő 7.000 analóg vonalát nem bírták összecsatlakoztatni az új (Taliban rendszer alatt telepített, 2 éve működő) digitális rendszerrel. A várost így ez a 12.000 vonal szolgálta ki, ahol kétmillió ember él. Ez még mindig jobb átlag, mint az UNESCO két évvel ezelőtti országos szintű becslése, miszerint 1.000 emberre jut egy vonal.

Az egyetlen jelenleg működő szolgáltató a fentebb említett, államilag támogatott, Afghan Wireless. A cég április 6-án indította el a szolgáltatását, mely kezdetekben Kabulban volt csak elérhető, de a héten Herat, nyolc héten belül Mazar-e-Sharif, Kandahar és Jalalabad is felkerül a lefedett területek listájára. Ehsan Bayat, az afgán-amerikai befektető, aki a szolgáltatás indításában közrejátszott, elmondta, hogy 25 nagyváros, illetve az autópályák lefedése is tervbe van véve. A legnagyobb problémát azonban a stabil elektromos ellátás hiánya jelenti.

A szolgáltatás egyelőre csak a gazdagabbak számára elérhető, hiszen az induló díj akár 350 dollár is lehet, a havidíj pedig 12 dollár körül mozog. Mindehhez hozzátartozik, hogy az állami alkalmazottaknak átlag 40 dollárral kell beérniük havonta.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp