Connect with us

technokrata

Bocsánat, csöng a fogam…

Kütyük

Bocsánat, csöng a fogam…

Jelen pillanatban zavarodottnak néznék az embert, de a közeljövőben ez valósággá válik. A MIT Media Lab Europe által kifejlesztett implantátum segítségével a fogba épített eszköz szolgálhat head-setként.

Az ötlet koránt sem számít újnak, hiszen ki ne látott volna kém-moziban főhőst minden eszköz nélkül telefonálni. Neki már be volt építve valami, valahova… Az emberek ilyen „élmények” után egy egyszerű „Perszével” napirendre tértek.

Nemrég azonban két tudós, Jimmy Loizeau és James Auger, a MIT Media Lab Europe két munkatársa kifejlesztett egy olyan eszközt, melyek a fogba ültetve, a felhasználójának tetszőleges hangjeleket képes továbbítani egészen finom rezgése által.

Az eszköz hordója ugyan nem tudja meghatározni a hang irányát, ami adott esetben zavaró lehet, de teljesen érzékeli a jeleket. Roppant előnye ennek az eszköznek, hogy (gyakorlatilag) bármilyen hangos érzetet kelt a felhasználóban, az kifelé egyáltalán nem hallatszik.

Természetesen ez még nem komplett mobiltelefon, de lehet azzal együtt használni, mintegy head-setként. Egyelőre nincs megoldva a kétirányú kommunikáció, de várhatóan, előbb vagy utóbb ez is elérhetővé lesz egy másik implantátum segítségével.

Maga a behelyezés teljesen rutin-beavatkozás, a páciens számára még kellemetlenséggel sem jár. A rágófelszínt egyszerűen vissza lehet alakítani a megszokott formára.

Hogy is működik? Az egység digitális jelek vételére alkalmas, melyeket fogadva, azokat finom mechanikai rezgésekre alakítja. A csontok ezeket vezetik el a hallócsontocskákig, melyek ezekből hangérzetet keltenek.

Természetesen, mint minden emberi-biotechnológiai eszköz, ez is számos kérdést vet fel, és könnyen elképzelhető, hogy eleinte sokan ellene lesznek, de a technika fejlődését eddig még sosem lehetett megfogni, legfeljebb késleltetni…Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp