Connect with us

technokrata

Kütyük

Brutalia II.

Megnyílt Magyarország egyik legkedveltebb online szerepjátékának második része!

Talán már nem sokan emlékeznek rá, de a 80-as évek közepe-vége felé az akkor általános otthoni számítógépnek számító C-64-esen rengeteg olyan, úgynevezett szöveges kalandjáték volt elérhető, amelyek ugyan (még az akkori mércével is) minimális grafikai képességekkel voltak felszerelve, mégis napokra odaszögezték az embert a géphez. A számtalan kombináció lehetősége, az egyéni felfedezés öröme olyat nyújtott a játékosoknak, amelyre semmilyen más stílusú játék nem volt képes.

A számítógépek fejlődésével aztán megjelentek a szebbnél szebb játékok és szépen lassan kihalt a szöveges kalandjáték az otthoni számítógépekről. Végleg mégsem tűnt el a süllyesztőben, sőt! Az Internet elterjedésével újabb lendületet kaptak, ám ekkor már egy központi szerver szolgáltatta az adatokat. Megszületett a MUD (Multi User Dungeons).

Az angol mozaikszavakból álló rövidítés egy olyan szórakozási formát kínál az Interneten, amelynek nehéz ellenállni. A többnyire lelkes fiatalok által készített MUD-ok főként fantasy jellegűek, a játékra vágyókat olyan világokba kalauzolják el, amelyekben a mágia, a harc és a kaland az úr.

Sajnos ezek legtöbbje angol nyelvű, azonban létezik pár magyar MUD is. Az első ilyen az Elveszett Világ volt, minden idők egyik legnépszerűbb MUD-ja azonban a Brutalia. Ennek átdolgozott verziója nyílt meg a játszani vágyók előtt a napokban.

Annak, aki ki akarja próbálni, nem kell más, csak egy telnet program, és már kezdődhet is a szórakozás (természetesen egy színes telnet program vagy egy MUD-kliens nagyban képes növelni a játékélményt). Ez minden Windowsban megtalálható, s Linux alól sem okozhat problémát a kapcsolódás. Mindössze a játék címét és portszámát kell beírnunk: telnet brutal.ktk.bme.hu 4444.

A játék kezdetén legyünk türelmesek és kitartók, így hamar sikereket érhetünk el. Ha valami probléma merülne fel a kezeléssel vagy a játékkal kapcsolatban, akkor bátran kérdezzünk az erre létrehozott csatornákon (amiken mellesleg egy-egy este alkalmával olyan hangulat szokott lenni, mint egy jobb IRC-csatornán).

Minden további szószaporítás felesleges, akinek felkeltette érdeklődését, az bátran próbálja ki!Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp