Connect with us

technokrata

Szigorodó mobiltelefon-sugárzási előírások

Kütyük

Szigorodó mobiltelefon-sugárzási előírások

Többmilliárd dollárba kerülhet a mobil iparág számára a drákói szigor.

Kína a mobiltelefonok esetleges egészségkárosító – például rákkeltő – hatása nyomán mutatkozó félelmek kapcsán a telefonok sugárzásával kapcsolatos előírások szigorítását tervezi.

Mivel Kína 167 milliós előfizetői táborával a világ legnagyobb mobiltelefon piacának számít, a mobiltelefonokat gyártó cégeket rendkívül súlyosan érintik a mobiltelefonokok egészségügyi hatását szabályozó tervezett új előírások. Az országban ugyanis csupán feleakkora egészségügyi határértékeket (SAR; specific absortion rate, az élő szövet által elnyelt energia mennyisége watt/kg-ban) engedélyeznének, mint a világ más részein (Kína 1 watt/kg-os SAR-t kíván bevezetni, míg a világ más részén 2 watt/kg a határérték).

A tervezett szabályozással kapcsolatban Chen Yujian, a China Mobile Communications Association igazgatója úgy nyilatkozott, hogy ha azt tényleg bevezetik, az több százmillió dolláros költséget okozhat az iparágnak, mivel a gyártóknak változtatásokat kell véghez vinniük a termékfejlesztésben és a gyártási folyamatokban is.

Chen úgy véli, a helyi mobil operátorok számára az új szabályok bevezetése 2,4 milliárd dollárba kerülne, mivel a telefonok “legyengítése” miatt több bázisállomást kellene telepíteniük az ország területén. A Nokia kínai részlegének vezére, David Hartley szerint az új, szigorú szabályok nem csak az egész iparágat, de a helyi forgalmazókat is jelentősen érintené negatív irányban, javarészt rövid távon. Hartley megjegyezte, bár a legtöbb Nokia mobiltelefon megfelel a tervezett előírásoknak, bizonyos modellek esetén szükség lenne a készülékek designjának módosítására, ezt követően pedig a termék tesztelésére, vagyis külön kellene fejleszteni a kínai piacra, és az azon kívülre szánt termékeket, ami nem túl költséghatékony megoldás.

Noha napjainkban a kutatók még nem rendelkeznek közvetlen bizonyítékokkal arra vonatkozóan, hogy bárminemű kapcsolat lenne a mobiltelefonok használata, és a rák emberi testben történő kifejlődése között, ennek lehetőségét ki sem lehet zárni száz százalékosan, ezért mindenképpen további kísérletek lebonyolítására van szükség.Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom