Connect with us

technokrata

Az MP3 első nagy támogatója

Kütyük

Az MP3 első nagy támogatója

Mégiscsak a másolásvédelmi technikáktól mentes MP3 formátumé a jövő?

Általánosan elfogadott vélemény, hogy a neves zenekiadók az (ingyenes) online letöltést, így közvetve az MP3 formátum elterjedését teszik felelőssé a bevételeikben bekövetkezett csökkenésért. Ennek ellenére két cég mégis úgy döntött, hogy ezt az audioformátumot fogja alkalmazni az általa forgalmazott dalok online népszerűsítése érdekében.

A Maverick Records neve talán nem annyira ismerős, ám a Vivendi Universal bizonyára többet jelent mindenki számára. Mindkét szervezet online részlege egy dolláros díj ellenében ugyanis elérhetővé tett egy dalt MP3 formátumban (Meshell Ndegeocello Earth című számának dance változatát), amellyel kifizetése után bármit lehet csinálni (tetszőleges alkalommal meghallgatni, CD-re írni stb.). A kapcsolódó linkek részben több olyan oldal is található, amelyen ki lehet ezt próbálni.

Ennek a módszernek az alkalmazását a többi nagy kiadócég egyelőre nem tartja elfogadhatónak, azzal érvelnek ugyanis, hogy az MP3 formátumból hiányzik a másolásvédelmi megoldás, azaz egy dal egyszeri letöltés után korlátlanul eljuttatható bárhova, bárkinek. Lényegében az MP3-at teszik felelőssé az online kalózkodásért, amely az utóbbi két évben a bevételeik 5 százalékos csökkenésében mutatkozott meg.

Ugyanakkor a kalózkodás ellen alkalmazott eszközök (olyan másolásvédelmek, amelyeknek köszönhetően a korongokra rögzített dalok számítógépes CD-lejátszóban nem hallgathatók, vagy amelyek képesek arra kényszeríteni a felhasználókat, hogy szervizben vetessék ki a beszorult lemezeket) ellenérzést váltanak ki a felhasználókból. Ezek közül a legismertebbek a Sony key2audio és a Midbar Cactus Data Shield technológiái, amelyek szintén sok bonyodalom forrásai voltak.

Steve Grady, az EMusic menedzsere szerint mindig is volt, és mindig lesz kalózkodás, ám ez féken tartható, ha az embereknek olyan alternatívát nyújtanak, amelyek elfogadhatók számukra (az általános zenei ízlés ugyanis megváltozott az utóbbi pár évben, az emberek már inkább csak egy-egy dalt hallgatnak, mint komplett albumokat).Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom