Connect with us

Az emberi kapcsolatok és a mobiltelefon

Kütyük

Az emberi kapcsolatok és a mobiltelefon

Mobil közösség – mobil művelődés?

A mobiltelefon az emberi kapcsolatok nélkülözhetetlen eszközévé vált, így foglalhatók össze a Westel Mobil Távközlési Rt. és a Magyar Tudományos Akadémia Filozófiai Kutatóintézetének 2001. januárja óta zajló interdiszciplináris társadalomtudományi kutatásának eddigi eredményei.

A kutatási program újabb állomásaként 2002. május 24-25-én az MTA Roosevelt téri székházában nemzetközi konferencián vezető magyar tudósok, világhírű amerikai, brit, svéd, német és osztrák kutatók ismertetik a kutatási program legújabb eredményeit.

Hazánkban jelenleg 5,5 millióan használnak mobiltelefont és az előfizetők száma dinamikusan növekszik, miközben a hangátvitel mellett egyre jelentősebb szerephez jut az adatátvitel, valamint a közeljövőben a mobil multimédia. A mobiltelefon napjainkban nem egyszerűen eszköz, használata az elmúlt évek során a mindennapokban és a kapcsolatrendszerekben egyaránt komoly változásokat eredményezett.

Hatását kitűnően jellemzi a konferencián elhangzó előadások sokszínűsége, hiszen a mobil távközléshez kapcsolódóan kommunikációelméleti, számítástudományi, megismeréstudományi, pszichológiai, orvostudományi, nyelvtudományi, szociológiai, politikaelméleti és filozófiai kérdésekről egyaránt szó esik. A rendezvény jelzi, hogy a mobil kommunikáció társadalmi-emberi feltételrendszerére és kihatásaira vonatkozó magyarországi kutatások a nemzetközi élvonalhoz tartoznak.

A Westel és az MTA Filozófiai Kutatóintézetének közös kommunikációs kutatása keretében tavaly két nagyszabású konferencia, valamint két tanulmánygyűjtemény tárta az érdeklődők elé a mobiltelefon közösségre gyakorolt hatásainak különböző vonatkozásait. Mobil közösség, mobil megismerés címmel magyar, angol és német nyelven ez év őszén kerül a boltokba a kutatás legújabb tanulmányait ismertető harmadik kötet és a 2002-es konferencianaptárat november 29-én az M-learning – mobil művelődés című szűkebb körű rendezvény zárja.

A most sorra kerülő konferencia többek között az idő mobil kommunikáció általi felgyorsulására, a lelki egészség megőrzésének mobiltelefónia nyújtotta lehetőségeire, a mobil érintkezés anyanyelvre gyakorolt hatására ad választ.

A másfél éve folyó kutatómunka eredményeként egyértelművé vált, hogy a mobiltelefon rohamos és tömeges elterjedése nemcsak a személyes biztonság, a kényelem vágyával, a társadalmi, üzleti, szakmai érvényesülés iránti törekvéssel magyarázható, hanem mélyebb emberi-közösségi indítékokkal is. A hangot, szöveget és egyre inkább képeket továbbítani képes mobilkészülékek a szoros és folyamatos kapcsolattartás természetes emberi igényének szolgálatában állnak. A harmonikusabb kommunikációs környezet megteremtésének perspektívájából tekintve különösen erős társadalomtudományi érdeklődést vált ki a multimédiás üzenetküldés, melynek bevezetésében a Westel úttörő szerepet vállalt.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

TAG-Heuer-Carrera-Calibre-16-Chronograph-2019-Model-Updated-design-3

SmartWatch

Új modellekkel frissült a TAG Heuer Carrera Calibre kollekció

2019. szeptember 15. vasárnap
Honor Band 5_all_colours_1_web

Kütyük

Magyarországra is megérkezik a Honor Band 5

2019. szeptember 14. szombat
men's  watch, Men's Accessories, beautiful stylish watches

SmartWatch

Prémium okosórához prémium szíj dukál!

2019. szeptember 13. péntek
2019 OLED TV NVIDIA G-SYNC_1

Smart-TV

NVIDIA G-SYNC támogatást kapnak az LG 2019-es OLED televíziói

2019. szeptember 12. csütörtök
iphone11-5

SmartPhone

Ilyenek lettek és ennyibe fognak kerülni az új iPhone-ok

2019. szeptember 12. csütörtök

Dotkom