Connect with us

technokrata

Napster: mindennek vége

Kütyük

Napster: mindennek vége

A file-cserélő szoftverek elterjedésében igen nagy szerepet játszó Napster hosszú szenvedés után úgy tűnik végleg lehúzza a rolót. Az Internet történetében mérföldkőnek számító szoftvert üzemeltető cég várhatóan csődöt jelent. Mindez nem történhetett volna meg, ha az igazgatótanács nem követ el egy óriási baklövést…

Konrad Hilbers, a Napster vezérigazgatója a tegnapi nap folyamán lemondott. Meg nem erősített hírek szerint maga az alapító, Shawn Fanning is elhagyja a céget. A lemondások oka a Bertelsmann médiakonszernnel folytatott tárgyalások sikertelensége.

Miután a Napstert számos jogi támadás érte, a céget fizetős szolgáltatássá alakították át. Ez azonban nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket, ugyanis a piacon időközben elterjedt Napster-klónok továbbra is ingyenes file-cserét tesznek lehetővé. Konrad Hilbers elmondta: Nagyon sajnálom, hogy nem sikerült olyan finanszírozási megoldást találnunk, mely mind a művészeknek, mind a felhasználóknak kedvező.

A Napsterbe időközben több mint 85 millió dollárt befektető résztulajdonos Bertelsmann vételi ajánlatott tett a cég teljes egészére, melyet a Napster vezetősége visszautasított. Hilbers: Biztos vagyok benne, hogy ez a döntés helytelen volt, és a céget olyan irányba tereli, melyben én már nem kívánok részt venni.

Amennyiben a Napster valóban csődöt jelent, úgy a céghez tartozó valamennyi jog a Bertelsmann tulajdonába kerül. A Napster egyébként a szintén Bertelsmann tulajdonú BMG lemezkiadó néhai nagy ellensége volt…

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp