Connect with us

technokrata

Nokia: alacsony szerzői jogdíjak optimálisak a 3G technológiák esetén

Kütyük

Nokia: alacsony szerzői jogdíjak optimálisak a 3G technológiák esetén

A Nokia iparági szintű elkötelezettséget javasol a WCDMA hálózatokon fizetendő, 5 százalékos kumulatív szellemi tulajdonjog díj mellett.

[sajtóközlemény] A világ szolgáltatóinak túlnyomó többsége elfogadta a WCDMA technológiát, mely folyamatosan a szabványos 3G technológiává válik. Erre a tényre reagálva a Nokia iparági elkötelezettséget szorgalmaz amellett, hogy a 3G technológiában alkalmazott, halmozott szerzői jogdíjak ne haladják meg az 5 százalékot. A javaslat szerint a gyártók nem fizethetnének 5 százaléknál magasabb szintű szerzői jogdíjat, mely érték az összes szabadalomtulajdonos minden jelentős WCDMA szabadalmáért fizetendő kiadásra vonatkozna.

A Nokia a hálózat-szállítók által kiépített – és napjainkban is folyamatosan telepített – több ezer WCDMA bázisállomással már rendelkező 3G piac rohamos fejlődése mellett foglalt állást. A vállalat szerint a WCDMA szabadalmak halmozódó szerzői jogdíjainak 5 százalékon történő rögzítése újabb lökést ad a mobiliparág növekedésének, hozzájárul a fenntartható üzleti versenyhez, és a mobilszolgáltatások és alkalmazások új és izgalmas korszakát vezeti be.

„Hiszünk abban, hogy a mobilkommunikációs iparág szempontjából kiemelkedő jelentőségű a WCDMA kumulatív szerzői jogdíjainak egészséges szinten, azaz maximum 5 százalékon tartása” – mondta Dr. JT Bergqvist, a Nokia Networks alelnöke. „Véleményünk szerint ez az a szint, mely iparágunk még nagyobb növekedését és az innovációt ösztönzi.”

A WDCMA szabvány és technológia szellemi tulajdonjogainak legnagyobb része a Nokia tulajdonát képezi. Az Európai Távközlési Szabványügyi Hivatalnál (ETSI), a Rádióiparági Szövetség (ARIB), és a Távközlési Technológiai Bizottság (TTC) szabványügyi testületeinél a Nokia a legfontosabb szabadalmak 25 százalékának tulajdonjogát jelentette be. A Nokia elkötelezett amellett, hogy fontosabb szabadalmait tisztességes, észszerű, és nem diszkriminatív feltételeken, valamint kölcsönösségen alapuló licenc-megállapodások keretében forgalmazza.

Miközben számos jelentős vállalat között létrejöttek már licenc-megállapodások, a Nokia továbbra is aktív tárgyalásokat folytat annak érdekében, hogy észszerű és fenntartható licenc-megállapodásokat írhasson alá számos más céggel. A Nokia álláspontja és elképzelése szerint a javasolt 5 százalékos halmozott szerzői jogdíj ötlete kedvező fogadtatásra és támogatásra talált a legtöbb fontosabb gyártóknál és szolgáltatóknál. Mivel az százalékos halmozódó szerzői jogdíj szellemi tulajdonjogi szempontból is rendkívül versenyképessé teszi a WCDMA technológiát, a szabvány továbbra is minden, ahhoz hozzájáruló vállalat előtt nyitva marad.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp