Connect with us

Hirdetés

technokrata

IBM Research: a GSM SIM-kártyák könnyen feltörhetők

Kütyük

IBM Research: a GSM SIM-kártyák könnyen feltörhetők

Az IBM bejelentette, hogy kutatói egy súlyos hibára bukkantak a GSM mobiltelefonok azonosítására használt SIM-kártyákban.

Az IBM kutatói által tegnap publikált beszámoló szerint a GSM SIM (security identification module) kártyák egy néhány perces művelettel lemásolhatók, ennek eredményeként pedig illetéktelenek telefonálhatnak az áldozat számlájára. Ehhez azonban a mobiltelefon hackernek legalább egy-két percre fizikailag is hozzá kell férnie a SIM-kártyához, amelyen egy úgynevezett ”partitioning attack”-ot végrehajtva, a kártyában végbemenő feszültségingadozást, áramfogyasztást, elektromágneses sugárzást és más információkat analizálva megszerezheti a SIM-kártyában tárolt belső biztonsági kódokat, megkerülve az abba épített titkosítási algoritmusokat. (Ezek megtörése ugyanis legalább 8 órát vesz igénybe.)

A szakértők elmondták, hogy ez a technika csak az első generációs GSM telefonok esetében működik. Világszerte a mobiltelefonok 70 százaléka GSM rendszerű, és a piacon elérhető legtöbb mobil készülék a GSM szabvány első verzióját támogatja, tehát érinti a most felfedezett hiányosság.

Charles Palmer, a IBM Research igazgatójának közlése szerint gyakorlatilag annyi történik, hogy a hacker hét kérdést “tesz fel“ a SIM-kártyának, az erre érkező válasz információk pedig elegendőek ahhoz, hogy lemásolják azt. Ezekután már csak az általában négyszámjegyű PIN kódot kell kitalálni, de a lehetséges kódokat egy hozzáértő könnyen és gyorsan végig tudja próbálni. Mindehhez csupán egy számítógépre, egy SIM-kártyaolvasóra, valamint egy megfelelő programra van szükség.

Az IBM szakemberei azonban már ki is fejlesztették a ”partition attack” segítségével végrehajtható kártyamásolás ellenszerét, ám azt még nem tudni, hogy vajon licencelni is fogják-e azt a gyártóknak. A mobiltelefon tulajdonosoknak mindenesetre csak egy igen egyszerű dolgot tanácsolnak a szakértők: ne adják idegenek kezébe mobiltelefonjaikat!



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés