Connect with us

technokrata

5 év börtönbüntetés is járhat domainregisztrációért

Kütyük

5 év börtönbüntetés is járhat domainregisztrációért

Egy készülődő törvényjavaslat ennyire szigorúan akarja fogni mindazokat, akik megtévesztő adatokat közölnek magukról egy domain regisztrációja során.

Amennyiben egy korábban felterjesztett törvényjavaslat elfogadásra kerül és törvénnyé válik, akkor akár 5 éves börtönbüntetést is kaphat az, aki egy domainregisztrációnál nem a valós adatokat adja meg. A tervezet emellett pénzbírság kiszabását is javasolja. Természetesen ezek mind a kiróható büntetés maximumát jelentik, ám ettől függetlenül szigorodni fog a regisztrációs eljárás, ha a tervezet törvénnyé válik.

A hivatalos szerveknek ugyanis egyre nagyobb fejtörést okoznak azok a bejegyzések, amelyek a regisztráló felhasználóról nem adnak valós képet. Így az adatbázisban hiába akarnak utánanézni egy, a figyelem középpontjába került weboldal tulajdonosának, gyakran előfordul, hogy a megadott adatok hamisak.

Többen felszólaltak a tervezet szigora ellen. Az Egyesült Államokban ismert Electronic Frontier Foundation (EFF) nevű polgárjogi szervezet jogi képviselője, Lee Tien szerint nem tiszta, mi minősül vétségnek a domainregisztrációhoz szükséges kérdőív kitöltésénél. Tien szerint valóban léteznek olyanok, akik direkt adnak meg hamis adatokat, hogy a birtokba vett domainről például spamözönt zúdíthassanak bárkire, következmények nélkül. Ám nem mindenki ártó szándékú, aki el kívánja titkolni kilétét, s a tervezet nem megfelelő szabályozása okot ad téves ítéletekre is.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák