Connect with us

technokrata

Kicselezhető kábelnetes azonosítás

Kütyük

Kicselezhető kábelnetes azonosítás

A Windows hamis azonosítót is képes küldeni…

Ismeretes, hogy míg a szélessávú Internet-hozzáférések közül az ADSL felhasználói nevet és jelszót kér az azonosításhoz, a kábeltévés hozzáférésnél ezt a feladatot a – sok esetben az előfizetéshez tartozó – hálózati csatoló hardveresen tárolt, 6 byte-os egyedi, úgynevezett MAC-addresse látja el.

Ez egyben azt is jelenti, hogy míg az ADSL-nél az elérés könnyedén átvihető bármely másik, a vonalra kapcsolódó számítógépre, a kábeltévés elérés kizárólag azzal a hálózati csatolóval működik, amelynek azonosítóját előzőleg a szolgáltató szerverén engedélyezték. Egy esetleges hardvercsere (a hálózati csatoló cseréje) esetén a további eléréshez telefonálásra van szükség az új azonosító engedélyezéséhez.

Van azonban egy egyszerű módszer – melyre a Terminal Fórumban Dumbo nicknevű olvasónk hívta fel a figyelmet – amivel a Windows hamis azonosítót is képes küldeni, így elhitetve a szolgáltató szerverével a jogosultságot az elérésre. Ehhez a hálózati csatoló tulajdonságainál a Network Address mezőbe kötőjelek nélkül be kell írni a kívánt 6 byte-os, hexadecimális azonosítót, ami felülbírálja az eredeti, hardveresen tárolt információt. E művelet és egy újraindítás után a továbbiakban tökéletesen működik a más hardverre átvitt elérés.

***

A kábeltévés hozzáféréshez tartozó szerződés esetleg tilthatja az ilyen beavatkozást, tehát mielőtt a módszert gyakorlatban alkalmaznánk, nem árt tájékozódni annak (il)legális voltáról, mert az alkalmazásából eredő károkért semmilyen felelősséget nem tudunk vállalni! Ennek értelmében természetesen e leírás is mindössze elméleti lehetőséget mutat be!Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom