Connect with us

technokrata

Főiskolák, egyetemek: a cyberbűnözés melegágyai

Kütyük

Főiskolák, egyetemek: a cyberbűnözés melegágyai

Marihuana, sör, cigi – a hetvenes évek nehezen tűrt/tiltott főiskolai kellékei. De hol van az az idő már, amikor az egyetem vezetőinek két üveg alkohol miatt kellett aggódniuk. A mai diákok egészen más dolgok miatt adnak okot fejfájásra…

A Vancouverben tartott CanSecWest biztonsági konferencián felvetődött egy olyan téma, amely ugyan nem újkeletű, ám mindenképpen érdekes. David Dittrich, a Washingtoni Egyetem fő biztonságmérnöke a főiskolákat, egyetemeket, ezek kollégiumait az online kalózkodás és „hackerkedés” melegágyának nevezte, okokként ezen intézmények politikáját, valamint a számítógépes biztonságra fektetett hangsúly hiányát megjelölve.

Csak kevés egyetem van kellően felszerelve a cyberbűnözés ezen vállfajainak bizonyos szintű védelme ellen, a legtöbb helyen a nem kellő számú (és ezért eredeti feladatukat nem megfelelően teljesítő) rendszeradminisztrátorok és a sávszélesség nagysága bizony nagy csábító erő (a biztonsági hiányosságokról már nem is beszélve). Dittrich saját munkahelyét hozta fel példának, ahol odáig fajult a helyzet, hogy a rendelkezésre álló sávszélesség-kapacitás nagy részét már az illegális zene- és filmcserélgetés foglalta le (egy véletlenszerűen megválasztott időpontban a forgalom 37 százaléka irányult a Kazaa hálózatába, további 15 százalék pedig a Gnutella felé). Egy nagyszabású kutatás során az egyetem különböző szerverein összesen 520 GB-nyi kalózszoftvert és filmet számoltak össze, köztük olyan frisseket is, mint a Skorpiókirály.

Szintén nagy gondot okoznak az unatkozó, programozásban nagyon jártas diákok is, akik újabb és újabb vírusok létrehozásán törik a fejüket, míg mások DoS támadásra használják fel a felsőoktatás szervereit. Ráadásul nemhogy visszaszorulóban nincs, hanem egyre inkább terjed ez a folyamat.

Nincsen ez másként itthon sem, bár akkora méreteket még nem öltött a jelenség, mint például az Egyesült Államokban. Az okok különfélék, a diákok szűkös anyagi helyzete azonban mindenképpen megtalálható köztük. A nagy kérdés az, mit lehet tenni ez ellen (egyáltalán, lehet-e tenni valamit ellene)?Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom