Connect with us

technokrata

Az ADSL nem is minősül szélessávú Internet-hozzáférésnek?

Kütyük

Az ADSL nem is minősül szélessávú Internet-hozzáférésnek?

Vannak olyan, egyre népszerűbb szolgáltatások, amikhez bizony legtöbbször a szélessávúnak titulált Internet-kapcsolat sem biztosít elég teljesítményt.

Egyre nő az igény a szélessávú Internet-hozzáférés iránt, s ezt a keresletet egy ideje már a video-on-demanddal (VOD) foglalkozó cégek is gerjesztik. Nem csoda, hiszen az Interneten keresztül zajló filmletöltés bizony nagy sávszélességet igényel.

Bizonyos tekintetben ezzel ellentétes trend zajlik éppen a világban: az Internet-szolgáltatók csökkentik az egy előfizetőre jutó költségeket, s ezzel együtt a sávszélességet is, mivel csak így tudják fenntartani a nagy keresletnövekedést. A felhasználók számára pedig világossá teszik, a VOD biztosítása extra szolgáltatás, amiért bizony többet is kell fizetni.

Az Egyesült Államokbeli Szövetségi Kommunikációs Bizottság 200 kbps-os (vagy ennél nagyobb) sebességű, folyamatosan működő Internet-elérést nevez szélessávú Internet-hozzáférésnek. Ez természetesen jóval alatta van annak a szintnek, ami minimálisan kellene egy VOD-szolgáltatás zavartalan élvezetéhez. Egy ezzel a témával foglalkozó konferencián meghatározták, hogy ennek szintje minimum 750 kbps-nak kellene lennie (a VOD-szolgáltatást nyújtó Intertainer szerint az USA-ban magánszemélyek körében csak körülbelül 100 ezer felhasználó rendelkezik 580 kbps-os vagy ennél nagyobb sebességű Internet-hozzáféréssel).

Nincs egyetértés az árak tekintetében sem az ISP-k között, vannak cégek, amelyek 35 dollárért már 1,5 mbps-os sebességű csatlakozást kínálnak, másoknál ugyanennyiért csak a fele jár sávszélességből. Ráadásul a felhasználók igen jelentős része nem is igényli egyelőre a VOD használatát, elsődleges igényeiket (folyamatos kapcsolat, gyorsabb letöltés és böngészés) kielégítik a szerényebb sávszélességű Internet-kapcsolatok (melyek olcsóbb áraiknak köszönhetően vonzóbbak).

Sokan úgy gondolták, hogy a modem és az ISDN lecserélésével rögtön beköszönt a Kánaán, ám ez még várat magára. Addig viszont kénytelenek vagyunk „beérni” a jelenlegi lehetőségekkel, melyek a korábbi modemes időket felidézve egyáltalán nem is olyan korlátozottak (sőt).Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle