Connect with us

technokrata

Hová tűnnek kedvenc oldalaink?

Kütyük

Hová tűnnek kedvenc oldalaink?

Megdöbbentő eredményt hozott egy kutatás, mely arra irányult, hogy felmérje: milyen ütemben és milyen okból tűnnek el számunkra fontos webcímek.

A Nebraskai Lincoln Egyetem két tanára kutatást indított az eltűnő linkek esetének kivizsgálására. A tanulmány Az oktatási WWW hiperlinkek múló jellege címet kapta, melyben azt boncolgatja a két kutató, hogy milyen körülmények között tűnnek el a hivatkozások.

Arra a kérdésre, hogy miért kutatnak ilyen nyilvánvaló témát, a következőt válaszolta John Markwell (biokémia tanár), a tanulmány egyik készítője: „Igen, mindenki tudja, hogy (a linkek) eltűnnek, de nem ismerünk senkit, aki jelenleg foglalkozna ennek ellenőrzésével.”

Markwell tanár társával, a kémiaoktatást végző David Brooksszal együttműködve egy egymás témáit kölcsönösen kiegészítő, posztgraduális oktatást végez az egyetem falai között. Ennek keretében minden hónapban körülbelül négy órát szán a két tudós arra, hogy a tananyag aktualitásának megtartása végett ötszáznál is több linket végignézzenek. 20 hónapnyi oktatás után a következő eredményre jutottak: az összes hivatkozás 18,8 százaléka eltűnt. Ezeknek 11 százaléka .org, 18,4 százaléka .edu, és 42,5 százaléka .com TLD-vel rendelkező cím volt.

A hasznos linkek egy jelentős része furcsa metamorfózison esett át: egy részük pornó oldalakra mutat, ami komoly problémákat vet fel az oktatásban, amikor a tanárok diákjaiknak az Internet ezen részeit ajánlják információforrásként.

A két tanár úgy vélte, ez ellen tenni kell valamit, ezért írtak egy javaslatot az USA Nemzeti Tudományos Alapítványhoz, melyben kifejtik azon véleményüket, hogy nagy szükség lenne egy olyan szoftverre, mely ellenőrzi a megadott linkeket, és azok tartalmának változásáról figyelmeztető e-mailt küld. Ez többek között olyan kezdeményezéseknek is nagy segítséget nyújtana, mint például a Jones Nemzetközi Egyetem hallgatói számára létrehozott e-globális könyvtár, amelyen ugyan minden nap végigellenőrzik a linkeket, ennek ellenére körülbelül napi 30 nem működő hivatkozást találnak (ezeknek körülbelül a fele szerverproblémák miatt nem elérhető, 15 százalékuk másik szerverre költözik és a fennmaradó egyharmad véglegesen eltűnik).

A témáról bővebben a kapcsolódó linkek részben lehet olvasni, amíg el nem tűnnek…Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp