Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ne engedjünk a kíváncsiságunknak!

Kütyük

Ne engedjünk a kíváncsiságunknak!

Japánban élelmes tettesek több ezer gyanútlan mobiltelefon-tulajdonost károsítottak meg csupán kíváncsiságukra alapozva. A tetteseket elfogták, ez azonban nem riasztotta el azokat a mobiltelefon-bűnözőket, akik most Európában próbálkoznak.

Amióta mobiltelefonok léteznek, azóta vannak nem fogadott hívások is. Néhány élelmes japán bűnöző erre alapozva több ezer embert hívott fel telefonon egy emeltdíjas telefonszámról. Azt azonban nem várták meg, hogy az „áldozat“ felvegye a telefont, 1 másodpercen belül bontották a hívást. A gyanútlan mobiltelefon-tulajdonos ilyenkor automatikusan felhívja a kiírt számot… és máris fizetheti a 4-szer, 5-ször magasabb hívásdíjat, mindezt tudta nélkül.

A japán “áldozatok” igazán akkor lepődtek meg, amikor az emeltdíjas szolgáltatótól levelet kaptak, melyben késvefizetés esetén bíróság és magas pénzbüntetés fenyegette őket.

A tetteseket a japán rendőrség elfogta, azonban immár Európában is feltűntek a japán bűnözőket másoló csalók. Németországban többen észrevették, hogy nem fogadott hívásokat jelez a készülékük. Aki bedőlt a csalásnak és felhívta a 00677-tel kezdődő telefonszámot, az (tudta nélkül) egy Salamon szigetek-i telefonszámot tárcsázott. A hívás díja hasonló az emeltdíjas telefonhívások árához.

Bár Magyarországon még nem jeleztek hasonló esetet, könnyen megtörténhet, hogy hamarosan nálunk is hasonló módon próbálják majd kihasználni a jóhiszemű mobiltelefon-tulajdonosokat. Alaposan nézzük tehát meg, hogy a nem fogadott hívás milyen telefonszámról érkezett, annál is inkább, mert egy 00677-tel kezdődő telefonszám nagyon könnyen összetéveszthető egy vidéki telefonszámmal.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés