Connect with us

technokrata

Mobiltelefon: mégsem okoz rákot, vagy a gyártók manipulálnak?

Kütyük

Mobiltelefon: mégsem okoz rákot, vagy a gyártók manipulálnak?

Vita robbant ki a mobiltelefonok okozta rák-tanulmányok körül: volt aki hozzátett, volt aki elvett; de az bizonyos, hogy az igazság egyelőre odaát van…

Egy új tanulmányt tett közzé az Amerikai Ideggyógyászati Akadémia főként azért, hogy véget vessen a mobiltelefonok használata és a daganatos megbetegedések gyakorisága között kialakult vitának. Mint kiderült: nincs kapcsolat a telefonhasználat és az akusztikus neuroma, a belső fül daganata között, azonban egy orvos azt állítja, hogy a kutatás eredményeit megváltoztatták, természetesen a mobilhasználat előnyére.

A tudósok a kutatás során végrehajtottak egy eset-ellenőrzés, mely során az akusztikus neuromában szenvedő alanyok olyan kérdésekre válaszoltak, amelyek a kézi mobiltelefon használatukat és az életmódjukat feszegették.

Az információkat összegyűjtötték, majd több szempont szerint is sorba rendezték. Összehasonlításokat végeztek a telefonok használati éve és a telefonálással töltött perc/hónap alapján, s azt is figyelembe vették, hogy a páciensek friss felhasználók, vagy éppen telefongyártó munkások, s mindezt a havonkénti számlaösszegekkel is mérlegelték.

Azonban az eredmények megkérdőjelezhetőek Dr. George Carlo szerint. A mobiltelefonok használatának egészségügyi veszélyeivel foglalkozó szakértő ugyanis úgy véli: a mobilipar manipulált.

Carlo 1993-tól 2001-ig folyamatosan ellenőrizte a mobiltelefonok egészségügyi hatásait, s ez idáig 28 millió dollárt költött erre, amelyet a telefongyártók által létrehozott alapból finanszíroztak. Elmondása szerint napjainkban lényeges emelkedés következett be a mobilok használatának veszélyessége terén, s erről több tanulmányban is beszámolt – ám az adatokat az utolsóban megváltoztatták. „Az ipar nagyon zaklatott és perrel fenyegették Muscat doktort. Azt gyanítom, hogy az adatok a publikálás előtt módosításra kerültek ”

Nincs kockázat – de felelősséget nem vállal senki

„A tanulmányban leírtuk, hogy semmiféle kapcsolatot vagy összefüggést nem találtunk az akusztikus neuroma és a mobiltelefonok használata között” – mondta Joshua Muscat, a tanulmány írója és a New York-i American Health Foundation szakembere.

„Ettől függetlenül még előfordulhat a daganatos megbetegedések ezen formája a mobiltelefonok használói között is” – állítja Muscat.

Mennyire gyakori?

„A rák ezen típusának kialakulása valószínűbb azoknál, akik három vagy ennél is több éve használnak mobiltelefont – ám nagyon ritka az ilyen felhasználó.

Nem volt kimutatható egyértelmű kapcsolat a fokozott felhasználók esetében sem, így nincs bizonyíték arra vonatkozóan, hogy az állítás, miszerint a telefonhasználat veszélyes, igaz lenne.

Ahhoz, hogy megállapíthassunk valós összefüggéseket a betegség kialakulása és a telefonhasználat között sokkal több kutatóra van szükség, és jóval hosszabb időszak megfigyelésére. Ha ezen feltételek nem adottak, nem vonható le reális következtetés” – szögezte le Joshua Muscat.

Az eredmény nem végleges

Muscat magyarázata szerint a fület körülvevő bőr és csontok, valamint a hallóideg a koponyán belül, mind ki vannak téve a telefonok okozta rádiófrekvencia (RF) sugárzásának.

„A következtetéseink nem véglegesek, de azt le kell szögeznünk: nincs veszély a tumor ezen típusának – mobiltelefonok okozta – kialakulásában ezen a ponton”

A manipuláció elképzelhető

Dr. George Carlo szerint Muscat kollégája által publikált eredmények, és a közel tíz éves kutatások adatai között még csak hasonlóság sincs.

„Számomra egyértelmű, hogy az ipar védelmében manipuláció történt, azonban ez el is borzaszt.”

Ideát Európában

Európai kutatók szintén publikáltak egy tanulmányt, mely szerint a mobiltelefonok sugárzása átformálja az emberi sejteket, és számos esetben olyan elváltozásokhoz vezet, amely már rák formájában jelentkeznek.

Néhány tudós azonban – itt Európában – is kételkedik abban, hogy a mobiltelefonok kisfrekvenciás elektromágneses sugárzása valamilyen egészségügyi problémát is okozna, akár az emlékezetkieséstől az agydaganatig.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek