Connect with us

technokrata

Olcsó mobiltelefonok – közeleg a vég

Kütyük

Olcsó mobiltelefonok – közeleg a vég

Bizonyára mindenki tisztában van azzal a ténnyel, hogy a legtöbb (előfizetéses) telefonért a tényleges ára helyett lényegesen kevesebbet kell fizetni, köszönhetően a szolgáltatók dotációjának. Megszűnni látszik azonban a felhasználók ezen privilégiuma is…

A világon szerte követték azt az üzletpolitikát a mobilkommunikációs szolgáltatók, hogy a gyártók telefonjainak nagy részét ártámogatással értékesítették ügyfeleik részére (ezzel rövid távon veszteséget felhalmozva). Ennek legfőbb oka a minél nagyobb előfizetői bázis létrehozása volt, a több ember többet telefonál s ez több bevételt jelent elv alapján.

Nem történt ez másként az USA-ban sem, ahol mára a polgárok 40 százaléka rendelkezik mobiltelefonnal (természetesen e téren még mindig Skandinávia vezet, de Európa nagy része is ezen átlag feletti értékekkel büszkélkedhet). A szolgáltatók rájöttek, hogy lényegesen megugró mobiltelefon-eladásokra már nem lehet számítani, ráadásul az új készülékeket számos változtatás (színes kijelző, Internet-elérés stb.) is megdrágítja.

Mind az AT&T Wireless, mind a Cingular Wireless kínálata bővült újabb modellekkel, melyek ártámogatása azonban már lényegesen alacsonyabb százalékú, mint a korábbi modelleké. Többek között ennek is köszönhető, hogy a Nokia körülbelül 20 millióval csökkentette az idei évre becsült mobiltelefon-eladások mennyiségét (ezzel 400-420 millió darabra taksálva számukat).

Az előremenekülés stratégiájának választása sikeres lesz-e vajon? Egyelőre még nem tudni, hogy az emberek akarnak és tudnak-e majd többet fizetni néhány extraszolgáltatásért (lévén hogy eredeti funkciójukat – azaz a telefonálást – a régebbi modellek is tökéletesen ellátják).Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle