Connect with us

technokrata

Kiegészítő információk a Westel MMS-ről

Kütyük

Kiegészítő információk a Westel MMS-ről

Noha a tegnapi napon már hírt adtunk arról, hogy a Westel beindította a kereskedelmi MMS szolgáltatást, a vállalat mai sajtótájékozatóján kiegészítő információkat is tudtunk szerezni az újdonságról.

Mint az már tegnap kiderült, a digitális képek és hangok, valamint sima csengőhangok továbbítását lehetővé tevő multimédiás üzenetküldés nem csak a Westel havidíjas előfizetéses, hanem a Domino prepaid kártyával rendelkező ügyfelei számára is elérhető. (Igaz, Domino kártyával jelenleg még nem lehet MMS-kompatibilis mobiltelefont vásárolni a Westelnél.)

Újdonság, hogy a szolgáltató a piacon elérhető egyetlen MMS-képes mobiltelefont, a Sony Ericsson T68i-t most egy digitális fényképezőgép bővítőmodullal együtt árusítja akcióban, két éves hűségnyilatkozat aláírása esetén 119.900 forintért (a tavaly év vége óta árusított Ericsson T68-as készülékek szoftverfrissítés után támogatják a szabványt). Noha ezzel az árral a multimédiás üzenetküldést támogató készülék nyilván nem fog tömegtermékké válni, a Westel egyik képviselőjének elmondása szerint az idei év végén már a középkategóriás modellek között is elérhető lesz egy MMS-t támogató készülék.

Jelenleg kétféle típusú MMS küldése lehetséges a Westel hálózatán (a Sony Ericsson T68i-vel): 10 kilobyte-os méretig úgynevezett ”kis” üzenetnek számít, ennek elküldése bruttó 95 forintba kerül, míg a ”közepes” MMS-ért (maximum 30 kilobyte) bruttó 200 forintot kell fizetni. Bár a Westel hálózata már alkalmas rá, a T68i készülékkel nem lehetséges ”nagy” üzenetek küldése, amelynek ára egyébként bruttó 400 forint lesz. Annak ellenére, hogy a 30 kilobyte-os határ elég szűknek tűnik, érdemes figyelembe venni, hogy kicsike, 80×60 pixeles képek küldözgetéséről van szó, amelyekből akár többet is hozzá lehet adni egy üzenethez, sőt, még csengőhangot, vagy a mikrofonon keresztül rögzített saját hangunkat is csatolhatjuk egy MMS-hez.

Talán a tegnapi közleményből nem derült ki egyértelműen, de az MMS üzenetek fogadása teljesen ingyenes, az ezzel kapcsolatos adatforgalmazásért nem számláz a szolgáltató. Ez azért fontos, mert a Westel most és a közeljövőben számos MMS-alapú tartalomszolgáltatással fog megjelenni. Többek között a GO Mobil Magazin infoMMS kiadásával, amelyben többek között grafikai elemekkel illusztrált időjárás-jelentést, valamint képeket tartalmazó televíziós műsorajánlót is kínál az MMS-használóknak idén nyárig kísérletképpen ingyenesen.

Egyelőre nem megoldott a Westelnél az MMS üzenetek hagyományos mobiltelefonra való küldése, a szabványt nem támogató készülékekre nem érkeznek meg az MMS-ek, még szöveges részük sem. Jó hír, hogy a rendszer későbbiekben egy SMS-értesítőt küld majd a nem MMS-képes telefonokra. Ez a rövid szöveges üzenet egy olyan internetcímet fog tartalmazni, melyet a Weben keresztül érhet el a felhasználó, így azok is hozzáférhetnek a multimédiás üzenetekhez, akik nem rendelkeznek ezt támogató mobiltelefonnal.

Bár az egész MMS szolgáltatás a csomagkapcsolt GPRS adatátvitelre épül (amelyet nem vehetnek igénybe a Domino kártyával rendelkező ügyfelek), a prepaid kártyás westeleseknek mégis lehetőségük van az MMS-funkció aktiválására, azaz MMS-ezésre használhatják a GPRS-t, egyéb adatátvitelre (például mobilos webezés, e-mail stb.) viszont nem.

Egy kis érdekesség: mivel a T68i (3+1 down/uplink) arányú adatátvitelt használ, az MMS üzenetek elküldése több időt vesz igénybe, mint letöltésük (hiszen míg a küldés esetén az adatátvitel egy szálon történik, addig letöltésnél három szálon zajlik ugyanez). Mint megtudtuk, a szolgáltató tervei között szerepel a le- és feltöltés dinamikus szabályozása, amely révén kiegyenlítődhet a küldés és fogadás időtartamának eltérése (arról, hogy ezt technikailag hogyan kivitelezhető, nem áll rendelkezésre információ).Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle