Connect with us

technokrata

Teljesen digitális magyar műsorszórás az Interneten

Kütyük

Teljesen digitális magyar műsorszórás az Interneten

A hagyományos szalagos eljárást kiküszöbölve több szerverről (csökkentendő a nagy leterheltséget) érhető el nemsokára az itthon még egyedülállónak számító szolgáltatás.

A Game Channel Televízió olyan számítógépes videorendszer kifejlesztésén dolgozik, amely önmagát kontrollálva, emberi beavatkozás nélkül sugároz adást az ország bármely szegletében – az Internet segítségével.

A fejlesztési fázisban On Air-nek keresztelt rendszer négy központi és számos alállomás összehangolásával oldja meg a feladatot. A központi rendszerre minden nap felkerül az aznapi adás anyaga, melyet a sugárzásban részt vevő településeken elhelyezett alállomások azonnal képesek fogadni. Az Interneten keresztül automatikusan áttöltött anyagot a megadott időpontban az alállomások egyazon időben indítják. A napi többszöri atomórához igazítás biztosítja, hogy a rendszer számítógépei pontosan egyszerre működjenek.

Az On Air technológiával drasztikusan növelhető a műholdas analóg és digitális adásokhoz képest a kép-, és hangminőség, hiszen az adást nem zavarhatják környezeti tényezők, igaz, élő adás sugárzására -egyenlőre – nem használható. Pillanatnyilag több tömörítőeljárást kidolgozó céggel folynak tárgyalások, egy azonban biztos: nem MPEG formátumban fogja a szerver az adásokat tárolni.

A kizárólag számítógépes adásbonyolítás következtében a Game Channel legtöbb műsora nem a hagyományos szalagos műsorkészítéssel készül, hanem egyenesen a számítógép merevlemezére történik a műsorok rögzítése, és ott folynak a vágási munkálatok, a montírozás is. A kész anyag kerül az On Air szerverének merevlemezére, ahonnan megtörténik az adástovábbítás. A rendszer képes a Dolby Digital hang és a Pal Plus rendszerű kép továbbítására is.

A 2003 elején elinduló rendszer tesztelése jelenleg Windows operációs rendszeren folyik, de erre a feladatra másik operációs rendszert fognak majd a későbbiekben alkalmazni.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek