Connect with us

technokrata

Védjük meg magunkat az Interneten!

Kütyük

Védjük meg magunkat az Interneten!

A vírusok mellett az egyik legnagyobb kockázati tényezőnek a személyes adatok kezelése számít. Minden website különféle eljárásokkal rendelkezik erre vonatkozólag, amit nehéz átlátni, megérteni. Illetve csak nehéz volt…

Ha leveszünk a boltban egy üdítőt a polcról, akkor természetesnek vesszük, hogy a csomagolásán rajta van, milyen anyagokból készült, s ezek alapján (a legtöbb esetben) el tudjuk dönteni, hogy szükségünk van-e az adott üdítőre, vagy sem. Nos, ehhez hasonló a P3P is, csak webes környezetben használható: az adott website-ot meglátogatva rögtön tisztában lehet a felhasználó azzal, hogy az adott webhelyen hogyan kezelik magánjellegű adatait.

Természetesen eddig is létezetek a felhasználó adatainak kezelésére vonatkozó bizonyos rendelkezések, melyeket többnyire a lap alján „elrejtett” apróbetűs linkre kattintva érhetett el a felhasználó. S ennek átböngészése is gyakran hosszú percekbe telt, ráadásul a fogalmazás sem volt mindig közérthető az egyszeri halandó számára. Nem csoda hát, hogy a Webet böngészők nagy része előtt nem volt teljesen tiszta, mit tehetnek adataikkal és mit nem.

Ennek szabályozására a World Wide Web Consortium (W3C) április 16-án útjára bocsátotta a Platform for Privacy Preferencest, rövidebb nevén a P3P-t. A szoftver első végleges verziója lehetővé teszi, hogy a felhasználó egyénileg szabályozza, mennyit óhajt magáról elérhetővá tenni. Egy weblap meglátogatásakor aztán ez a szoftver leellenőrzi az adott oldalhoz tartozó bizalmas adatok kezelésére vonatkozó szinte(ke)t, s amennyiben annak mértéke nem felel meg a felhasználó által korábban beállított mércének, akkor erről figyelmeztet.

A P3P egy korlátozott formája már az Internet Explorer 6-os verziójában is szerepel, de léteznek ennél többet tudó (ám letöltést és telepítést igénylő) eszközök is. Önkéntes alkalmazásából látszik, hogy a P3P sikere azon múlik, hány webmester fogadja el és alkalmazza (biztatónak tűnik azonban az, hogy egy felmérés szerint a világ 100 leglátogatottabb website-jának 40 százaléka rendelkezik P3P osztályzással, vagy a közeljövőben be kívánja vezetni).Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák