Connect with us

technokrata

Tovább népszerűsödik az online zeneletöltés

Kütyük

Tovább népszerűsödik az online zeneletöltés

Az Odyssey piackutató cég egyik legújabb felmérésének eredményeiből kiderül, hogy az online zeneletöltés egyre népszerűbbé válik, ráadásul a hagyományos zeneértékesítés rovására.

Az Odyssey Egyesült Államokra vonatkozó felmérése szerint a 16 éven felüli amerikai internetezők – azaz több mint 40 millió felhasználó – 31 százaléka töltött le zenét az Internetről az elmúlt hat hónapban. Egy felhasználó hetente átlagosan 11 darab zenei állományt töltött le számítógépére, és a tanulmány szerint a file-cserélő alkalmazások használata egyre népszerűbb tevékenységgé válik.

A 16 és 30 év közötti megkérdezettek 53 százaléka úgy nyilatkozott, hogy az elmúlt fél évben töltött le zenét a Világhálóról, és hasonlóan nyilatkozott a 30 és 45 év közöttiek 20 százaléka, valamint a 45 évnél idősebbek 13 százaléka is. A felmérésből az is kiderül, hogy az amerikai háztartások 23 százaléka rendelkezik valamilyen CD-íróval, míg 2001. januárjában ez az érték még csak 16 százalék volt. A zenék CD-re való archiválási lehetősége fontos tényező az internetes zenecserélgetés népszerűségét illetően: minél több felhasználó tudja archiválni a zenéket, annál többen fogják használni a file-cserélő alkalmazásokat.

Az Odyssey prognózisai szerint a hagyományos zeneértékesítés terén az eladott darabszámot tekintve 10 százalékos csökkenésre lehet számítani, ami az iparág történelmének eddigi legnagyobb mértékű visszaesését jelenti. Ez az eredmény egybevág az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége (RIAA) által nemrég közreadott adattal, mely szerint 2000 és 2001 között az eladások a darabszámot tekintve 10 százalékkal csökkentek. A piackutató cég által megkérdezett internethasználók 60 százaléka jelezte, hogy igénybe venne olyan fizetős online szolgáltatásokat, amelyekről a kiválasztott zenéket le lehetne tölteni, majd ezeket CD-re lehetne rögzíteni. Sajnos a jelenleg létező online zeneszolgáltatások zöme – a kalózkodást visszaszorítandó – mindenféle korlátozással kínálja a zenéket, amely remekül megfelel ugyan a zeneipar igényeinek, de aligha kedvez a fogyasztóknak.

Talán némi javulást jelez az, hogy a Listen.com Rhapsody nevű online zeneszolgáltatás esetében épp a mai napon jelentették be, hogy lehetővé teszik bizonyos klasszikus zenék CD-re archiválását (bár csak havi limit mellett) a felhasználók számára, és hasonlókkal kísérletezik a rivális Pressplay is.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek