Connect with us

technokrata

Lazul a szigor a zeneletöltés terén?

Kütyük

Lazul a szigor a zeneletöltés terén?

A fizetős zeneletöltéssel megszerezhető dalok mind másolásvédettek, az egyik szolgáltató most mégis mentesítette ezen kötöttség alól számainak egy részét.

A Listen.com tegnapi bejelentése szerint a fizetős zeneszolgáltatást nyújtó cég lehetővé tenné, hogy egyes digitális zenéi CD-re írhatók legyenek. A Rhapsody nevű szolgáltatást (melynek havi díja 6 és 8 dollár közötti összeg) igénybe vevők számára minden hónapban egy limitált mennyiségű (nem tudni szám szerint, hogy pontosan hány darab) klasszikus zeneszámot kompaktlemezre felírhatóvá tenne. Két és félezer cím közül választhatnak majd az érdeklődők.

Ez a lépés egy felmérés után született döntés eredménye, mely szerint az emberek nem (vagy csak nagyon kevesen) fizetnek olyan zenéért, melyet nem tudnak bárhova magukkal vinni, amikor ugyanezt ingyenesen is megtehetik. Nemcsak a Listen.com érezte meg szolgáltatása felfuttatásának lehetőségét, hasonló technikával kísérletezik egyik riválisa, a Pressplay is.

Négy nagy kiadó zenéit licenceli a Listen.com: a Warner Music Group, a Sony Music Entertainment, a BMG Entertainment és az EMI Recorded Music látja el hanganyagokkal a céget. Ennek ellenére miért döntöttek a klasszikus zenék írhatóvá tétele mellett? A válasz roppant egyszerű: esetenként 200-300 éves számokról van szó, amelyek jogdíjainak esetleges elmaradása esetén (ha a CD-re kiírt zeneszámokat a tulajdonos esetleg még pár példányban lemásolná) sem indulnak majd hatalmas szerzői jogi perek. Így tehát nem vállal nagy kockázatot a Listen.com, miközben a legliberálisabb online (fizetős) zeneszolgáltató szerepében tetszeleghet. Azt viszont egyelőre nem tudni, hogy a boltokban is a normál zenei anyagok töredékéért (körülbelül 500-1000 forintért) megkapható CD-k hanganyagának online letöltése és felírhatósága mennyire vonzza majd az embereket.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák