Connect with us

technokrata

Az Internet ablakot nyit a világűrre

Kütyük

Az Internet ablakot nyit a világűrre

A jövőben a csillagászok munkáját nagyban fogja segíteni az az Interneten alapuló módszer, mely a világűrből érkező töménytelen mennyiségű adatot hivatott kezelni…

A Johns Hopkins University kutatói által alkalmazott virtuális csillagvizsgáló három különböző csillagászati adatbázissal van összeköttetésben. Az Internet és a Microsoft .NET platformon alapuló szolgáltatás lehetővé teszi hatalmas adatállományok kezelhetőségét a csillagászok számára.

A Johns Hopkins egyetem professzora, Alex Szalay szerint napjainkban a csillagászat aranykorát éljük, ugyanis a szakemberek durván 200 terabyte (200 trillió byte) adatot és információt gyűjtöttek össze ebben az évben, amelynek elég nehézkes a kezelhetősége. Ráadásul az adatok mennyisége évenként megduplázódik.

„Megpróbáljuk az adatokat olyan gyorsan feldolgozni, mint amilyen sebességgel összegyűjtöttük, majd ezután összetömörítjük és továbbítjuk az illetékeseknek. Ám csupán az utóbbi három év során több mint egy petabyte-nyit (1.024 terabytes) sikerült beszereznünk”.

A tudományos kutatók által kifejlesztett SkyQuery azonban egyszerre három adatbázissal áll összeköttetésben, amelyek a Nemzetközi Csillagászati Intézet által támogatott National Virtual Observatory révén nagyban segítik a csillagászok munkáját.

Szalay – aki rendelkezik a SkyQuery egy prototípusával – szerint az eljárás során az adatbázisok kommunikálnak egymással, így a feldolgozott adatokat a nélkül el lehet juttatni a konkrét felhasználókhoz, hogy dugót okoznának a hálózaton.

„Miután megtanultunk mindent a .NET-tel kapcsolatban, rájöttünk, hogy nem tudnánk nélküle dolgozni” – mondta Szalay professzor.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle