Connect with us

Hirdetés

technokrata

Biztonsági hibás az Interneten reklámozott kamera?

Kütyük

Biztonsági hibás az Interneten reklámozott kamera?

Végy egy olcsó vevőberendezést, és megnyílik előtted a világ: betekintést nyerhetsz nemcsak egy gügyögő kisbabához, hanem akár egy orvosi váróterembe, egy irodába, esetleg egy fehérnemű osztályra…

Egy elég nagy népszerűségnek örvendő hordozható videokamera hatalmas biztonsági lyukkal a közepén került forgalomba. Az a többezer ember ugyanis, aki felszerelte, hogy fokozza otthonának vagy irodájának biztonságát, azt is elérte – persze nem tudatosan – hogy tevékenységei, életvitele mindenki más számára láthatóvá váljanak, aki legalább egy olcsó vevőberendezéssel rendelkezik.

A videokamera, melyet oly hevesen reklámoztak az Interneten, arra hivatott, hogy jeleket küldjön egy közeli állomásra, mely által a kép megjeleníthetővé válik egy monitoron vagy egy tévéképernyőn. Ám ezek a jelek már egy néhányszáz dolláros elektronikai felszereléssel is „elkobozhatóak”.

Nemrég New Jersey külvárosában egy autó két biztonsági szakemberrel, és egy digitális „hallgatózó” berendezéssel megpróbált bekukkantani olyan otthonokba, amelyekben ezek a kamerák fel lettek szerelve – bébi-figyelőnek, vagy akár biztonsági kameráknak.

Az autó végül megállt egy jómódú kerületben, egy jómódú ház előtt – és néhány pillanat múlva máris láthatóvá vált utasai számára egy nappali szoba számtalan gyerekjátékkal, bébivel, és anyukával felszerelve. Így a szakemberek joggal megállapíthatták, hogy a kamerák amellett, hogy megfigyelhetővé tesznek objektumokat, számtalan más veszélyforrás hordozói.

Hiszen ki ne találkozott volna az elmúlt hónapokban folyamatosan felbukkanó “Amazing X10 Camera” reklámjával az Interneten. Az XCam2-t egy felettébb csinos nő ajánlotta a szörfözők figyelmébe egy úszómedence partjáról, s így számtalan ember – különösebb szándék nélkül – megvásárolta a kamerát.

Az X10 Wireless Technology, mely a kamera értékesítésével foglalkozik, 1999-ben alakult egy hong kongi cég leányvállalataként. Vezetői kilétüket mindvégig titokban tartották, a hatóságoknak csupán Jeff Denenholz szóvivőt sikerült elérniük, aki nem kommentálta az eseményeket. Annak ellenére, hogy kilenc hónap alatt a cég 138 ezer kamerát értékesített. Ennek természetesen főként az volt az oka, hogy a készülék csupán 80 dollárba került.

Persze akad sokkal megbízhatóbb kamera, ilyen például a D-Link Systems által gyártott DCS-1000W, mely ugyanannyit tud, mint az XCam2, ellenben titkosítva küldi jeleit, akár WiFi hálózatokon keresztül is – ám ez legalább 350 dollárba kerül.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés