Connect with us

Hirdetés

technokrata

A légy, ami megváltoztatja a mobilkommunikációt

Kütyük

A légy, ami megváltoztatja a mobilkommunikációt

Mi köze lehet egy légynek egy mobiltelefonhoz (vagy többhöz)? Nem a parányi méretekről és nem is a mozgékonyságról van szó. A kis repülő rovarok megfigyelésének eredménye mélyreható változásokat hozhat…

A British Telecommunication egyik kutatócsoportja egy ideje már intenzíven tanulmányozza a gyümölcslegyeket. Leginkább a rovar kitincsontvázának növekedése érdekli a kutatókat, melyek alapos elemzéséből a BT azt reméli elérni, hogy hálózatának kihasználtsága egyenletesebben eloszthatóvá válik. A metódus megértésének egyik alapköve az egyes részek egymás közti kommunikációja. Az elemek sokkal összehangoltabb, effektívebb munkát képesek ugyanis végezni, ha egymással szoros kapcsolatban állnak (ahelyett, hogy központilag szabályoznák őket).

Ez a kutatás egy jobban felépített mobilkommunikációs hálózat létrehozását hozhatja el, kiküszöbölve az egyes adótornyok közti terheltségi különbségeket, interferenciás ütközéseket. A gyümölcslégy kifejlődése közben ugyanis érvényben van egy szabály: minden egyes fejlődő részének egymáshoz képest egyenletesen kell kialakulnia. Ha túl sok érzékelősörtét növeszt, akkor a rovar váza nem lesz elég erős, ha viszont a kitinváz túlságosan megerősödik, akkor az érzékelése szenved csorbát. Ez logikusan hangzik, s eddig a pontig nem is látszik a nagy felfedezés, ami itt lép be a képbe: ezen folyamatok úgy zajlanak, hogy nincsen egy központi ideggóc vagy ehhez hasonló ”vezérlőrendszer”, az egyes sejtek maguk döntik el, hogy mivé fejlődnek: érzékelővé vagy kitinsejtté. Rögtön azután, hogy a sejt rátért a fejlődés egyik útjára, a szomszédos sejteknek kémiai üzeneteket küld ”döntéséről”, amelyek ennek tükrében fejlődnek tovább, fenntartva az egyensúlyt.

A BT új technikája hasonló a gyümölcslégy növekedéséhez: az egyes, számítógépekkel ellátott adóállomások időnként ellenőrzik szomszédjaikat. Amennyiben nem érkezik válasz, akkor az ezt észlelő számítógép automatikusan riadóztatja a környék állomásait, tudatván velük az egyik antenna problémáját, melyek erre reagálni tudnak (s szintén továbbküldik a bekövetkezett változásról szóló információt). Így az egész rendszer egységes és sokkal rugalmasabb lehet, mint a mostani, merev modellek.

Nemcsak a polgári felhasználást tekintve lehet előnyös az ilyen alapon szervezett hálózat, a katonai alkalmazás terén még nagyobb könnyebbséget hozhat: a hadsereg mobilkommunikációját legtöbbször olyan antennák segítik, melyek maguk is mobilak. Ennek ellenére gyakorlati alkalmazásáról egyelőre nem tudni, ám igen valószínű, hogy ez már nem várat sokat magára.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés